Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Er zijn steeds meer uitbraken van mazelen in Europa. Heb je vragen of wil je meer informatie over mazelen of de vaccinatie tegen deze ernstige infectieziekte?

Lees meer

Gratis griepvaccinatie voor alle zwangeren tijdens griepseizoen

Tijdens het griepseizoen, van 15 oktober tot 1 maart, kunnen zwangeren vanaf 22 weken zwangerschap de griepprik halen. De vaccinatie is gratis en wordt op afspraak gegeven door CJG Rijnmond. Je leest meer over de vaccinatie en het proces in dit artikel.

Zwangere met pleister na vaccin

Griep is een infectieziekte waar baby's erg ziek van kunnen worden en ernstige gevolgen van kunnen ondervinden. Denk hierbij aan opname in het ziekenhuis of zelfs overlijden. Ook zwangeren lopen meer risico om ernstig ziek te worden van de griep. Door de griepprik, hebben moeder en kind een kleiner risico op het krijgen van griep en ook op het ontstaan van een ernstig beloop van de ziekte.

Daarom heeft de overheid besloten om vanaf 2023 jaarlijks alle zwangeren de mogelijkheid te bieden de vaccinatie te halen bij de jeugdgezondheidszorg. Verloskundig zorgverleners en huisartsen zijn hiervan op de hoogte gesteld door het RIVM. Daarnaast ondersteunt het RIVM professionals door het bieden van richtlijnen, voorlichtingsmateriaal en een e-learning.

Zwangeren kunnen de griepprik vanaf 22 weken zwangerschap op één van de locaties van CJG Rijnmond halen. De vaccinatie wordt, als dat mogelijk is, tegelijk met de vaccinatie tegen kinkhoest gegeven. Zwangeren met een medische indicatie kunnen voor de griepprik bij de huisarts terecht.

Zwangeren informeren over griepprik

De verloskundig zorgverlener speelt een belangrijke rol in de communicatie over de vaccinaties tijdens de zwangerschap. Vanaf 8 weken introduceert de verloskundig zorgverlener de zwangere over de mogelijkheden om zich te laten vaccineren tegen kinkhoest en griep. Tussen week 14 en 22 wordt voorlichting gegeven en krijgt de zwangere een informatiepakket mee.

Het informatiepakket bestaat uit een folder van het RIVM over de kinkhoestvaccinatie (22 wekenprik) en griepprik. Ook krijgt de zwangere een folder van CJG Rijnmond mee over onze dienstverlening tijdens de zwangerschap. Beide folders zijn gratis te bestellen via de bestelmodules van het RIVM en CJG Rijnmond. Ook zijn er gratis posters beschikbaar om in de wacht- en spreekkamers op te hangen.

Zwangeren aanmelden

Zwangeren die in het werkgebied van CJG Rijnmond wonen of verblijven, kunnen zich via Mijn CJG Rijnmond aanmelden bij CJG Rijnmond. Nadat de aanmelding is gedaan, wordt een volwassendossier aangemaakt. In enkele stappen kan de zwangere vervolgens een afspraak maken voor de vaccinatie tegen kinkhoest en de griepprik. Hiervoor moeten zij in het bezit zijn van een DigiD. Soms lukt het de zwangere, bijvoorbeeld omdat ze geen BSN-nummer hebben, niet om zichzelf aan te melden en een afspraak te maken. In dat geval staan onze professionals van het contactcentrum voor de zwangere (of partner, vriend of familielid) klaar. Hiervoor kunnen ze bellen naar 088 - 20 10 000.

Vragen of meer informatie?

Ben je een professional en heb je vragen over de vaccinaties tijdens de zwangerschap? Neem dan met de contactpersoon geboortezorg uit jouw gebied contact op. Zij helpen je graag verder.