Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Er zijn steeds meer uitbraken van mazelen in Europa. Heb je vragen of wil je meer informatie over mazelen of de vaccinatie tegen deze ernstige infectieziekte?

Lees meer

Vaccinatiegegevens delen. Waarom eigenlijk?

In Nederland krijgen zwangere vrouwen, jonge kinderen en tieners gratis vaccinaties tegen verschillende infectieziekten. Om te zorgen dat iedereen goed beschermd is, werkt het CJG samen met het RIVM. Vanaf 1 januari 2022 hebben we jouw toestemming nodig om gegevens uit te wisselen.

Mannelijke huisarts
Meisje die tijdens een vaccinatiedag haar HPV-prik komt halen

Het RIVM houdt landelijk bij wie welke vaccinaties nodig heeft en de regionale jeugdgezondheidszorgorganisatie geeft de prikken. In de regio Rotterdam-Rijnmond is dat CJG Rijnmond. Als je een vaccinatie bij ons hebt gekregen, geven we daarover informatie aan het RIVM. Namelijk:
 

 • persoonsgegevens uit de basisregistratie personen (BRP) of COA voor asielzoekerskinderen;
 • informatie over onze organisatie;
 • de datum en locatie van de vaccinatie;
 • het productienummer van het vaccin;
 • tegen welke infectieziekte(n) het vaccin beschermt.

Doordat we deze informatie op een goed beveiligde manier met elkaar uitwisselen, kunnen we ons werk beter doen.

Waar is mijn hulp voor nodig?

Vanaf 1 januari 2022 hebben we je toestemming nodig om jouw vaccinatiegegevens samen met je persoonsgegevens uit te wisselen. En die toestemming is belangrijk. Want we kunnen verschillende taken alleen (goed) doen als het RIVM weet wie welke vaccinaties heeft gekregen en wanneer.

 • Als het RIVM weet welke prikken er al gegeven zijn, nodigen ze jou of je kind op het juiste moment uit voor de juiste vaccinaties.
 • Als jij of je kind verhuist naar de regio Rotterdam-Rijnmond, kunnen wij een vaccinatie-overzicht van eerder gegeven prikken opvragen bij het RIVM. Zo weten we zeker dat we de juiste prikken geven op het juiste moment.
 • Als jij of je kind verhuist naar een plek buiten de regio Rotterdam-Rijnmond, kan de andere jeugdgezondheidsorganisatie jouw gegevens gemakkelijk en goed beveiligd ontvangen van het RIVM.
 • Je kunt zelf ook altijd snel en eenvoudig een overzicht bij het RIVM opvragen van de ontvangen vaccinaties. Handig bijvoorbeeld als je op vakantie gaat.

Minder fouten

Al met al zorgt de uitwisseling ervoor dat we jouw gegevens, of die van je kind, goed op een rij hebben. Zo voorkomen we dat je (kind) te veel of te weinig vaccinaties krijgt, de verkeerde vaccinaties of vaccinaties op het verkeerde moment. De uitwisseling is ook fijn voor jouw eigen administratie. Want als het RIVM niet weet welke prikken er al zijn gegeven, of dat je niet wilt prikken, blijf je namelijk (verkeerde) uitnodigingen en herinneringen ontvangen.

Meer veiligheid voor jezelf en voor anderen

Het uitwisselen van gepersonaliseerde vaccinatiegegevens is ook van belang als er iets aan de hand is met een vaccin, of als er een uitbraak is van een infectieziekte. En als het RIVM weet wie welke vaccinaties heeft gehad, helpt dat ook om de vaccinatiegraad in de gaten te houden. Zo zijn uitbraken van infectieziekten beter te voorkomen.

Toestemming geven: zó gepiept

Toestemming om gepersonaliseerde vaccinatiegegevens te delen met het RIVM kan tijdens een consult geregistreerd worden. Maar kan ook tijdens onze vaccinatiedagen. Onze online omgeving Mijn CJG Rijnmond biedt ook deze mogelijkheid. Ga daarvoor naar de tegel Toestemmingen (voor kinderen geboren vanaf 2012). In dat geval moeten beide ouders apart hun toestemming registreren. Is er geen andere ouder of kan de toestemming niet geregistreerd worden? Geef dit dan bij ons aan.

Aan wie vragen we toestemming?

 • Zwangeren: vragen we stemming aan de zwangere.
 • Kinderen tot 12 jaar: we vragen toestemming aan de ouder.
 • Kinderen tussen 12 en 16 jaar: we vragen toestemming aan ouder en kind.
 • Jongeren vanaf 16 jaar: we vragen alleen toestemming aan de jongere.

Hoe lang is de toestemming geldig?

De toestemming is geldig voor de gehele duur van het Rijksvaccinatieprogramma, maar je kunt tussentijds altijd je toestemming wijzigen. Mocht je daarvoor kiezen, neem dan even contact met ons op.

Meer informatie

Wil je meer informatie over de uitwisseling van gepersonaliseerde vaccinatiegegevens? Kijk dan op de website van het Rijksvaccinatieprogramma. Hier lees je ook welke gegevens er precies uitgewisseld. Bekijk ook het privacystatement van CJG Rijnmond als je wilt lezen hoe wij in het algemeen omgaan met jouw gegevens.

Kijktip: in onderstaande video wordt alles nog een keer kort en duidelijk uitgelegd.

Bekijk de RIVM-video: Waar gaat de toestemming voor het uitwisselen van gegevens over?
Waar gaat de toestemming voor het uitwisselen van gegevens over?

Wil je weten wat de gevolgen zijn van wel of geen toestemming geven? Het RIVM heeft hiervoor een infographic gemaakt.