Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Er zijn steeds meer uitbraken van mazelen in Europa. Heb je vragen of wil je meer informatie over mazelen of de vaccinatie tegen deze ernstige infectieziekte?

Lees meer

DKT

Deze vaccinatie beschermt tegen difterie, kinkhoest en tetanus.

Je kunt deze prik gratis halen als je in Nederland woont en 22 weken of langer zwanger bent, én je de 20-wekenecho hebt gehad. Door de prik ben je zelf beschermd tegen de kinkhoest en kan je jouw baby na de geboorte niet besmetten. Daarnaast draag je antistoffen over aan je nog ongeboren baby, die daardoor gelijk vanaf de geboorte is beschermd tegen kinkhoest. Jouw baby krijgt de eerste vaccinatie, de DKTP-Hib-HebB-prik, op de leeftijd van 3 maanden. Sommige kinderen hebben tussen 6 en 9 weken een extra DKTP-Hib-HebB-prik nodig, bijvoorbeeld als zij vóór 37 weken zwangerschap zijn geboren.

Zwangere die een MKV-prik krijgt

Plaats van de prik

Je krijgt de prik in je bovenarm.

Bijwerkingen

De meeste mensen hebben weinig last van bijwerkingen. Heb jij ze wel, dan ontstaan ze meestal een paar uur tot 2 dagen na de vaccinatie. De bijwerkingen die het meeste voorkomen zijn:

  • Pijn, roodheid of zwelling rond de prikplek
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Niet lekker voelen

Houden de klachten aan of heb je vragen? Neem dan contact op met je huisarts.

Bijsluiter

In bijsluiters vind je veel informatie over bijwerkingen. Dat zijn bijwerkingen die ooit zijn gemeld bij gebruik van een vaccin of medicijn; het wil niet zeggen dat ze erdoor veroorzaakt zijn.

De DKT-bijsluiter verwijst (nog) niet naar de meest recente literatuur.