Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Er zijn steeds meer uitbraken van mazelen in Europa. Heb je vragen of wil je meer informatie over mazelen of de vaccinatie tegen deze ernstige infectieziekte?

Lees meer

MenACWY

Deze vaccinatie beschermt tegen de meningokokkenbacteriën uit de groepen A, C, W, Y.

De meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ziekten die worden veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Deze bacterie kan zorgen voor bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking, en je kunt er zelfs aan doodgaan. Iedereen kan de ziekte krijgen, maar het gebeurt het meest bij jonge kinderen, tieners en 65-plussers. De ziekte is ernstig, maar de kans om het te krijgen is heel klein. Tot 18 jaar kun je deze vaccinatie gratis bij het CJG halen. 

Voor sommige soorten meningokokken bestaat een vaccinatie. Deze prik (MenACWY) beschermt tegen de meningokokkenbacteriën uit de groepen A, C, W en Y. Je kind krijgt deze prik rond de leeftijd van 14 maanden. Omdat meningokokken W ook voor oudere kinderen gevaarlijk is, wordt de vaccinatie ook aangeboden aan tieners in het jaar dat ze 14 worden.

Om de ziekte een halt toe te roepen, zijn in 2018 en 2019 alle jongeren geboren tussen 2001 en 2005 uitgenodigd voor een vaccinatie. Sinds 2020 krijgen 14-jarigen standaard vanuit het Rijksvaccinatieprogramma een prik tegen meningokokkenziekte aangeboden.

Miesje die een prik in haar arm krijgt op een vaccinatiedag

Plaats van de prik

Jonge kinderen krijgen de MenACWY-vaccinatie tegelijkertijd met de BMR-vaccinatie in de bovenarm of het been. Jongeren krijgen het vaccin in de bovenarm.

Bijwerkingen

De bijwerkingen kunnen ontstaan een paar uur na de vaccinatie tot 2 dagen erna. De meeste kinderen hebben weinig last van bijwerkingen.

De bijwerkingen die het meeste voorkomen zijn:

  • pijn, roodheid en/of zwelling rond de prikplek;
  • koorts, huilen en hangerigheid.

Andere weinig en zeldzaam voorkomende bijwerkingen zijn:

  • zeer hoge koorts;
  • koortsstuipen.

Neem in deze gevallen altijd contact op met een arts.

Bijsluiter

In de bijsluiters vind je veel informatie over bijwerkingen. Dat er bijwerkingen kúnnen zijn, betekent niet dat je ze ook echt krijgt. De producent is verplicht om elke klacht die ooit is binnengekomen over een vaccin in de bijsluiter te zetten. Slechts een heel klein percentage van deze klachten blijkt echt met de vaccinatie in verband gebracht te kunnen worden.