Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Er zijn steeds meer uitbraken van mazelen in Europa. Heb je vragen of wil je meer informatie over mazelen of de vaccinatie tegen deze ernstige infectieziekte?

Lees meer

DKTP-Hib-HepB

Deze vaccinatie beschermt tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio, hib-ziekte en hepatitis B.

Content

Het vaccin wordt al op jonge leeftijd gegeven, omdat dan deze ziekten het gevaarlijkst zijn. Je kind krijgt de vaccinatie met 3 maanden, 5 maanden en 11 maanden. Tot 18 jaar kun je deze vaccinatie gratis bij het CJG halen.

Meerdere malen dus, om zo een langdurige en volledige bescherming te geven. Sommige kinderen hebben een extra prik tegen kinkhoest nodig als zij tussen de 6 en 9 weken oud zijn. Dit geldt voor baby’s waarvan de moeder tijdens de zwangerschap geen vaccinatie tegen kinkhoest heeft gehad, maar bijvoorbeeld voor baby’s die eerder dan 37 weken zwangerschap zijn geboren. De jeugdarts zal dit dan met je bespreken tijdens de eerste afspraak op het CJG. Alle redenen voor een extra prik lees je op de pagina Zwangeren.

Baby prik in beentje

Plaats van de prik

De DKTP-Hib-HepB-vaccinatie wordt op babyleeftijd in het been gegeven, oudere kinderen krijgen hem meestal in de arm. Het vaccin wordt tegelijkertijd met het Pneu-vaccin gegeven.

Bijwerkingen

De bijwerkingen kunnen ontstaan een paar uur na de vaccinatie tot 2 dagen erna. De meeste kinderen hebben weinig last van bijwerkingen.

De bijwerkingen die het meeste voorkomen zijn:

  • pijn, roodheid en/of zwelling rond de prikplek;
  • koorts, huilerig en hangerigheid.

Andere weinig en zeldzaam voorkomende bijwerkingen zijn:

  • langdurig ontroostbaar huilen (meer dan 3 uur);
  • wegraken of flauwvallen;
  • blauwe of rode verkleuring van de benen;
  • zeer hoge koorts;
  • koortsstuipen;

Neem in deze gevallen altijd contact op met een arts.

Bijsluiter

In de bijsluiters vind je veel informatie over bijwerkingen. Dat er bijwerkingen kúnnen zijn, betekent niet dat je ze ook echt krijgt. De producent is verplicht om elke klacht die ooit is binnengekomen over een vaccin in de bijsluiter te zetten. Slechts een heel klein percentage van deze klachten blijkt echt met de vaccinatie in verband gebracht te kunnen worden.