Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Er zijn steeds meer uitbraken van mazelen in Europa. Heb je vragen of wil je meer informatie over mazelen of de vaccinatie tegen deze ernstige infectieziekte?

Lees meer

Polio

In het Rijksvaccinatieprogramma wordt tegen infectieziekten gevaccineerd. Polio is er daar 1 van. Wie wel wordt gevaccineerd tegen polio maar deze infectieziekte toch krijgt, heeft over het algemeen minder (ernstige) symptomen.

Welke symptomen dat zijn, lees je op deze pagina. Ook vind je hier informatie over besmetting en hoe vaak de infectieziekte voorkomt.

  • Symptomen: hier vind je de klachten die voorkomen bij de infectieziekte.
  • Besmetting: onder deze kop lees je wanneer en op welke wijze iemand met die infectieziekte besmettelijk is.
  • Hoe vaak komt het voor: hier vertellen we hoe vaak de infectieziekte voorkomt.
  • Welke vaccinaties beschermen tegen polio: hier zie je welke vaccinaties tegen de infectieziekte beschermen.

Symptomen

Vaak merk je niets van een polio-infectie. Soms ontstaan er eerst griepachtige verschijnselen en volgen er ook andere klachten zoals hoofdpijn, spierpijn en overgeven. Ongeveer 1 op de 100 tot 200 personen krijgen te maken met verlammingen, meestal van de armen of benen. Van die mensen overlijdt 2 tot 10% aan de infectieziekte, de anderen houden blijvende verlammingen. Daarnaast kan er een hersenvliesontsteking ontstaan.

Besmetting

Het virus zit in de ontlasting. Een besmet persoon kan iemand anders besmetten door slecht zijn handen te wassen na toiletbezoek. Het virus verspreidt zich dan bijvoorbeeld via deurknoppen, bestek, speelgoed en andere voorwerpen. Mensen raken daarnaast besmet door hoesten, niezen en via de uitademing van een besmet persoon. Iemand die polio heeft doorgemaakt, is voor de rest van zijn leven beschermd tegen dat ene type poliovirus. Hij kan nog wel besmet worden door een van de andere 2 types poliovirus.

Hoe vaak komt het voor?

Voordat de poliovaccinatie in 1957 werd opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma waren er elk jaar honderden gevallen van polio. Tijdens epidemieën liep het aantal op tot 1.500 à 2.000, zoals in 1943/1944, in 1952 en 1956. Na introductie van de vaccinatie traden in 1971, 1978 en 1992/1993 nog enkele epidemieën op binnen groepen die de vaccinatie afwezen om religieuze redenen. Nu komt polio niet meer voor in Nederland.

Welke vaccinaties beschermen tegen polio?

De volgende vaccinaties beschermen tegen deze infectieziekte:

Vragen?

Wij helpen je graag verder

Bekijk alle veelgestelde vragen
Hoe krijg je een infectieziekte?

Je kunt een infectieziekte krijgen door:

  • Besmet eten of drinken.
  • Het inademen van micro-organismen die in de lucht zweven.
  • Contact met iemand die besmet is.
  • Bacteriën die in een wond komen.

Vooral oudere mensen en jonge kinderen zijn vatbaar voor infectieziekten. Zij lopen het grootste risico op ernstige complicaties of overlijden. Vaccinatie vermindert de kans hierop. Ook zorgt het ervoor dat gevaarlijke infectieziekten minder voorkomen. Wie wel wordt gevaccineerd maar de ziekte toch krijgt, heeft vaak minder (ernstige) symptomen en complicaties.

Wie worden er uitgenodigd voor de DTP- en BMR-vaccinatie?

Alle kinderen worden voor het 9 jaar vaccinatiespreekuur uitgenodigd. Daar bieden we je de mogelijkheid om je kind de DTP- en BMR-vaccinatie te halen tegen difterie, tetanus, polio en bof, mazelen en rodehond.

Wil je niet naar het vaccinatiespreekuur, maar je kind wel laten vaccineren? Of is je kind ouder en heeft hij deze vaccinaties nog niet gehad? Dan kun je - totdat je kind 18 jaar is - langs één van onze vaccinatiedagen in de regio Rotterdam-Rijnmond komen. Je hoeft je niet vooraf aan te melden.

Ben je vatbaarder voor infecties als je de DTP-, BMR-, HPV en/of MenACWY-vaccinatie hebt gekregen?

Nee, de vaccinaties hebben geen invloed op de vatbaarheid voor infecties.

In mijn omgeving zijn kinderen die niet gevaccineerd zijn. Loopt mijn kind nu risico op een ziekte?

Een kind loopt altijd (enig) risico op een ziekte, maar dat risico verkleint als je kind er zelf tegen is ingeënt. Daarnaast is voor de meeste ziekten waartegen wij vaccineren de groepsimmuniteit op veel plekken hoog genoeg. Wel zien we helaas dat dit op steeds meer plekken niet meer het geval is (de laatste jaren zien we dat de vaccinatiegraad van het Rijksvaccinatieprogramma is afgenomen), wat de kans vergroot dat je kind met deze ziektes wordt besmet.

Bekijk alle veelgestelde vragen