Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Er zijn steeds meer uitbraken van mazelen in Europa. Heb je vragen of wil je meer informatie over mazelen of de vaccinatie tegen deze ernstige infectieziekte?

Lees meer

Informatie voor verloskundig zorgverleners

Als verloskundige ben jij een belangrijke schakel tussen zwangeren en het CJG. Door jou weten zwangeren ons goed te vinden, ook voor de vaccinatie tegen kinkhoest en griep. Hieronder vind je praktische informatie voor onze samenwerking.

Verloskundige

In de regio Rotterdam-Rijnmond voert Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Rijnmond het Rijksvaccinatieprogramma uit. Vrouwen kunnen als zij 22 weken of langer zwanger zijn, én hun 20-wekenecho hebben gehad, en in de regio Rotterdam-Rijnmond wonen of verblijven, de vaccinaties tegen kinkhoest en griep gratis bij ons halen. Dat kan tijdens een afspraak op één van onze CJG-locaties.

Vaccinatie tegen kinkhoest

Met de gratis prik tegen kinkhoest zijn moeder en kind direct beschermd tegen deze infectieziekte, tot de eerste maanden na de geboorte. Als bijkomend voordeel heeft het kind een prik minder nodig én kan het vaccinatieschema van het kind later starten. Alleen in uitzonderingssituaties is toch een extra DKTP-Hib-HebB-prik nodig.

De kinkhoestvaccinatie (DKT) wordt ook wel 22 wekenprik genoemd, omdat deze al goed werkt bij 22 weken zwangerschap. Wacht daarom niet te lang om zwangeren naar ons door te verwijzen. Er zijn zelden medische redenen om de vaccinatie tegen kinkhoest niet te geven. Moeders met medische aandoeningen en hun kinderen profiteren vaak extra van deze vaccinatie. Redenen om de kinkhoestvaccinatie niet te geven, zijn praktischer van aard. Namelijk als vrouwen hier zijn voor een vakantie of kort bezoek óf als zij al (bewezen) een kinkhoestvaccinatie of -besmetting hebben gehad in het tweede of derde trimester van deze zwangerschap. Op de website van het RIVM vind je meer informatie over verdere indicaties en contra-indicaties.

De griepprik

Tijdens het griepseizoen (van 15 oktober tot 1 maart) kunnen zwangeren die 22 weken of langer zwanger zijn ook een gratis griepprik halen bij ons. Hierdoor is de kans op griep voor moeder en kind veel kleiner, tot een paar maanden na de geboorte. Als er toch besmetting met griep is, is de kans veel kleiner dat moeder en kind hierdoor ernstig ziek worden. Als de 22 wekenprik tegen kinkhoest in het griepseizoen valt, kunnen we de vaccinaties tegelijk geven. Alleen zwangeren die elk jaar een uitnodiging voor de griepprik bij de huisarts krijgen, adviseren wij de griepprik ook nu apart te halen bij de huisarts. Dat mag wel al (ruim) voor 22 weken zwangerschap.

Maak jij je zorgen?

Voor de ontwikkeling van een kind is samenwerking in de eerste 1.000 dagen heel belangrijk. Maak jij je zorgen? Of is de zwangere (en partner) onzeker over de zwangerschap of situatie waarin zij zich bevindt? Met toestemming van de zwangere kun je contact met ons opnemen. Onze jeugdverpleegkundigen bieden een luisterend oor, denken met ze mee en brengen ze graag in contact met hun uitgebreide netwerk. 

Stappen voor de verloskundig zorgverlener

Als verloskundig zorgverlener speel je een belangrijke rol in de communicatie over de vaccinaties tijdens de zwangerschap. Bijvoorbeeld via onze poster die je in de praktijk kunt ophangen. De landelijke richtlijn is om al vanaf 6 weken zwangerschap kort te vertellen over de mogelijkheden tot vaccineren. Zo landt de informatie die je tussen 14 en 22 weken van de zwangerschap geeft een stuk beter. We zetten de stappen voor je op een rij:

Tussen 6 en 14 weken

Introduceer kort de mogelijkheid tot extra bescherming tijdens de zwangerschap door vaccinaties tegen kinkhoest en griep.

Tussen 14 en 22 weken

  1. Licht de vaccinaties nu uitgebreid toe.
  2. Vertel de zwangere dat ze de prikken kan halen bij het CJG, vanaf 22 weken zwangerschap. 
  3. Verwijs naar Mijn CJG Rijnmond om een afspraak te maken.
  4. Geef het informatiepakket mee, bestaande uit de folders:

Beide folders kun je hieronder als pfd downloaden of gratis bestellen via de bestelmodule van het RIVM en CJG Rijnmond (link naar bestelmodule hierboven). 

Bij de vervolgcontrole

  • Vraag of de zwangere inmiddels is gevaccineerd tegen kinkhoest en (als het tussen 15 oktober en 1 maart is) griep. 
  • Verwijs haar zo nodig opnieuw naar ons of draag haar warm aan ons over.

Over de vaccinaties voor zwangeren is veel informatie beschikbaar, van ons en het RIVM. De informatie is online beschikbaar, maar ook in de vorm van bijvoorbeeld posters en flyers. Hieronder kun je alle beschikbare materialen inzien en bestellen.

Angsten of twijfels bij zwangeren

Merk je dat een zwangere opziet tegen de vaccinaties? Omdat ze het eng vindt of omdat ze twijfelt over gezondheidsrisico’s? We helpen haar graag de juiste beslissing maken. Je kunt rechtstreeks naar ons verwijzen of naar onderstaande pagina’s.

Soms na 22 wekenprik tóch extra vaccinatie nodig

Het standaard RVP-vaccinatieschema is het 3-5-11-schema. Dat houdt in dat kinderen de prikken tegen DKTP-Hib-HebB en pneu krijgen als zij 3, 5 en 11 maanden oud zijn. Sommige kinderen hebben tussen 6 en 9 weken toch een extra DKTP-Hib-HebB-prik nodig. Meestal omdat er onvoldoende aanmaak of overdracht is van antistoffen door een van de onderstaande situaties. De jeugdarts bepaalt tijdens het eerste contactmoment of een extra prik nodig is.

Niet gevaccineerd

De moeder heeft in haar zwangerschap geen prik tegen kinkhoest gehad en maakte de ziekte niet door tijdens de laatste 2 trimesters.

Prik te vroeg

De moeder kreeg de prik tegen kinkhoest vóór 13 weken zwangerschap en maakte de ziekte niet door tijdens de laatste 2 trimesters.

Prik te laat

De moeder kreeg de prik tegen kinkhoest binnen 2 weken voor de bevalling. De ziekte had zij niet tijdens de laatste 2 trimesters.

Drager HepB

Als de moeder drager is van HepB, loopt de baby risico op een besmetting met Hepatitis B. Daarom is hier snel een vaccinatie tegen nodig.

Gestoorde immuniteit

De moeder had een gestoorde immuniteit, bijvoorbeeld door een ziekte zoals HIV of door medicatie (immuunsuppresiva).

Prematuur geboren

Als een kind vroeger dan 37 weken zwangerschap is geboren.

Wisselingstransfusie

Door een wisselingstransfusie verdwijnen de antistoffen uit het bloed, baby’s zijn daarom na de bevalling onvoldoende beschermd.

Kans ernstig verloop

Als een kind verhoogde kans heeft op een ernstig verloop van kinkhoest, bepaalt de kinderarts of de extra prik nodig is.

Heb je een vraag?

Onze contactpersonen geboortezorg zijn jouw toegangspoort tot ons prenatale aanbod. Je kunt bij hen terecht voor vragen of overleg over een zwangere. Maar ook voor algemene informatie over onze diensten voor zwangeren en hun partner. Algemene vragen over het Rijksvaccinatieprogramma kun je stellen aan het RIVM.

Informatie voor zwangeren

Op deze website staat ook informatie voor (aanstaande) ouders. Heeft een zwangere of haar partner vragen over de vaccinaties of infectieziekten waartegen wij vaccineren? Geef haar dan deze website door.