Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Er zijn steeds meer uitbraken van mazelen in Europa. Heb je vragen of wil je meer informatie over mazelen of de vaccinatie tegen deze ernstige infectieziekte?

Lees meer

Twijfels over vaccineren?

Zwangeren mogen zelf kiezen of zij de prik tegen kinkhoest willen als zij 22 weken of langer zwanger zijn. Ouders mogen kiezen of ze hun kind wel of niet willen laten vaccineren, en ook jongeren mogen zelf de keuze maken.

Heb je vragen of twijfel je?

Voor de meeste mensen is het vanzelfsprekend om zichzelf en hun kind te laten vaccineren, maar er zijn ook (aanstaande) ouders en jongeren die vragen of twijfels hebben. Wat zijn de risico’s van vaccineren? Hoe zit het met bijwerkingen van vaccins? Zijn vaccinaties nog wel nodig? We geven je hieronder informatie. 

We gaan graag met je in gesprek

Twijfel je, bijvoorbeeld door alles wat erover wordt gezegd en geschreven op sociale media? Wij gaan graag met je over in gesprek. Je eigen jeugdarts of jeugdverpleegkundige kan je aanvullende informatie geven, luisteren naar jouw twijfels en je helpen om zelf een weloverwogen keuze te maken die bij jou past. Neem gerust contact met ons op.

Feiten of fabels?

Een zoektocht op het internet naar informatie over vaccineren leidt tot ontelbaar veel websites uit het binnen- en buitenland. Vooral websites van mensen die sceptisch zijn over vaccineren zijn talrijk. Voor ouders is het vaak lastig om te beoordelen wat van deze informatie klopt. Als verkeerde informatie eenmaal op het internet is verspreid, dan blijft het eindeloos beschikbaar en wordt het regelmatig opnieuw onder de aandacht gebracht.

Herkennen van betrouwbare informatie

Doordat er veel over het onderwerp wordt gezegd en geschreven, bijvoorbeeld op sociale media, kan het lastig zijn betrouwbare informatie te herkennen. Als bronnen ontbreken, moet je je afvragen of je de aangeboden informatie of onderzoeksresultaten kunt vertrouwen. Ook als wordt gesteld dat ‘uit onderzoek blijkt…’ zonder een bron te noemen, is argwaan op zijn plaats. Onderzoeken moeten altijd beoordeeld kunnen worden op de kwaliteit van het onderzoek, maar ook in relatie tot andere onderzoeken en kennis.

Het Vaccine Safety Net (VSN) is een internationaal netwerk van informatieve websites over vaccinaties. Dit keurmerk helpt om te kunnen beoordelen of de aangeboden informatie betrouwbaar is. De aangesloten websites hebben allemaal de goedkeuring van de Wereld Gezondheidsorganisatie.

Kritiek zonder wetenschappelijke basis

Op de website van het Rijksvaccinatieprogramma vind je voorbeelden van kritiek zonder wetenschappelijke basis en enkele aanwijzingen voor hoe je informatie over vaccinaties kunt beoordelen. Op onze pagina Onderzoek vind je ook meer informatie over onderzoek naar vaccins.

Mijn kind heeft prikangst

Raakt jouw kind al in paniek bij de gedachte aan een prik? Een beetje spanning is normaal als je een vaccinatie krijgt. Maar sommige mensen, kinderen én volwassenen, vinden het echt heel eng. We geven je graag tips om hiermee om te gaan.

Nog steeds vragen of twijfels?

Je mag zelf kiezen of je jouw kind wel of niet wilt laten vaccineren. Ook de prikken tijdens de zwangerschap zijn vrijwillig. Heb je vragen of twijfel je, neem dan gerust contact met ons op. Wij geven je graag antwoord en advies. Ook kunnen wij je doorverwijzen voor een persoonlijk gesprek met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige op het CJG bij jou in de buurt.

Hulp bij jouw keuze
Vrouw met mobiel