Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Mazelen in de regio Rotterdam-Rijnmond: dit moet je doen als je kind klachten heeft en hoe kun je je kind beschermen

Lees meer

Onderzoek naar vaccinaties en bijwerkingen

De meeste bijwerkingen van vaccins zijn bekend, omdat er steeds onderzoek naar wordt gedaan en vaccins aan strenge veiligheidseisen moeten voldoen. Ook naar de kinkhoestprik voor zwangeren is veel onderzoek gedaan.

Vrouwelijke arts

Content

Onderzoek naar vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma

Uit onderzoek blijkt dat alle vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma veilig zijn. Toch is het ook bij goedgekeurde geneesmiddelen en vaccinaties belangrijk om de bijwerkingen te blijven monitoren. Zo kan er ook iets gezegd worden over effecten op de lange termijn. Hoe meer gegevens we hebben, hoe beter onderzoekers kunnen zien of er bijwerkingen zijn. 

Onderzoek naar bijwerkingen

Als je denkt dat je kind een bijwerking heeft, meld dit dan tijdens de volgende afspraak op het CJG. De jeugdarts of jeugdverpleegkundige kent de situatie van jouw kind en meldt de bijwerking bij Lareb, het Nederlandse bijwerkingencentrum. Lareb verzamelt informatie over alle bijwerkingen van vaccins en geneesmiddelen in Nederland. Je kunt bijwerkingen ook zelf melden.

Medicijnen tijdens de zwangerschap

Bij kenniscentrum Moeders van Morgen wordt onderzoek gedaan naar veilig medicijngebruik tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding. Hier houden ze ook de veiligheid in de gaten van de vaccinaties die wij aan zwangeren geven. Moeders van Morgen is onderdeel van Bijwerkingencentrum Lareb. 

Onderzoek kinkhoestprik voor zwangeren

Vaccinaties tegen difterie, kinkhoest en tetanus worden wereldwijd al jaren gegeven en onderzocht. Er is onder andere in het Verenigd Koninkrijk onderzoek gedaan onder 20.000 gevaccineerde zwangere vrouwen. Daar kwamen geen aanwijzingen naar voren dat inenting leidt tot een verhoogd risico op onder andere laag geboortegewicht, vroeggeboorte, doodgeboorte, zwangerschapsvergiftiging en sterfte van de moeder. Soortgelijke onderzoeken onder nog grotere groepen vrouwen zijn gedaan in Amerika en Argentinië. Ook hieruit bleek dat de vaccinatie veilig is voor de zwangere en het ongeboren kind.

Wil je meer weten over de onderzoeken naar de kinkhoestprik voor zwangeren? Bekijk dan de pagina Onderzoek op de website van het RIVM.

Onafhankelijke beoordeling van vaccinaties

De Gezondheidsraad is een onafhankelijke wetenschappelijke adviesraad met als taak de regering en het parlement te adviseren over de volksgezondheid en gezondheidszorg. De commissie Vaccinaties adviseert het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het Rijksvaccinatieprogramma over vaccinaties. Voordat een vaccinatie op de markt komt, bepaalt de Gezondheidsraad of het vaccin iets toevoegt aan de volksgezondheid.

Belangrijk: doe zelf onderzoek

Om een keuze te maken die bij jou en je kind past, is het goed om zelf ook onderzoek te doen naar vaccinaties en bijwerkingen. Bijvoorbeeld door met anderen over vaccinaties te praten of informatie van verschillende bronnen te lezen. Doordat er veel over vaccinaties gezegd en geschreven wordt, kan het lastig zijn om betrouwbare informatie te herkennen. En dat terwijl het erg belangrijk is om feiten van fabels te onderscheiden. Er zijn verschillende dingen waar je op kunt letten om betrouwbare informatie te herkennen.