Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Er zijn steeds meer uitbraken van mazelen in Europa. Heb je vragen of wil je meer informatie over mazelen of de vaccinatie tegen deze ernstige infectieziekte?

Lees meer

Rotavirus

In het Rijksvaccinatieprogramma wordt tegen infectieziekten gevaccineerd. Per 1 januari 2024 is het rotavirus daar 1 van. Kinderen die op of na die datum geboren zijn, krijgen een drinkvaccin tegen het rotavirus.

Wie wordt gevaccineerd tegen het rotavirus maar deze infectieziekte toch krijgt, heeft over het algemeen minder (ernstige) symptomen. Welke symptomen dat zijn, lees je op deze pagina. Ook vind je hier informatie over besmetting en hoe vaak de infectieziekte voorkomt.

 • Symptomen: hier vind je de klachten die voorkomen bij de infectieziekte.
 • Besmetting: onder deze kop lees je wanneer en op welke wijze iemand met die infectieziekte besmettelijk is.
 • Hoe vaak komt het voor: hier vertellen we hoe vaak de infectieziekte voorkomt.
 • Welke vaccinatie beschermt tegen het rotavirus: hier zie je welke vaccinatie tegen de infectieziekte beschermt.

Wat zijn symptomen van het rotavirus?

De symptomen van het rotavirus doen denken aan die van buikgriep. Dat komt doordat de maag en de darmen ontstoken raken. Bijna ieder kind raakt voor zijn vijfde verjaardag besmet met het rotavirus. Bij de eerste besmetting zijn er meestal klachten. Word je kind later nog een keer besmet, dan zijn de klachten vaak minder erg.

De klachten kunnen zijn:

 • overgeven
 • diarree
 • koorts
 • misselijkheid
 • buikpijn en buikkramp

De klachten beginnen vaak plotseling en duren meestal 4 tot 9 dagen. Een infectie met het rotavirus gaat meestal vanzelf over, maar soms raken kinderen door de diarree en het braken uitgedroogd. Laat iemand met een rotavirusinfectie daarom veel drinken om uitdroging te voorkomen.

Maak je je zorgen over de klachten? Overleg dan met je huisarts.

Is het rotavirus besmettelijk?

Het rotavirus is erg besmettelijk. Als iemand het virus bij zich draagt, verspreidt het zich via de ontlasting. Bij een toiletbezoek komt het virus gemakkelijk terecht op de handen, wc-bril, spoelknop, kraan of deurklink. Van daaruit reist het makkelijk verder naar andere mensen. Via de handen kan het virus ook op speelgoed, bestek, servies en eten terechtkomen.

De tijd tussen besmet raken en ziek worden is 1 tot 3 dagen. Zodra iemand symptomen van het rotavirus heeft, is hij besmettelijk. Dit duurt meestal tot 8 dagen na het begin van de klachten.

Hoe vaak komt het rotavirus voor?

Elk jaar worden ongeveer 3.500 kinderen opgenomen in het ziekenhuis vanwege een rotavirusinfectie. Een ziekenhuisopname is alleen nodig in ernstige gevallen. Het rotavirus komt dus veel vaker voor. Kinderen die extra kwetsbaar zijn hebben een groter risico op een ernstig verloop van de ziekte. Bijvoorbeeld kinderen die te vroeg zijn geboren, een te laag geboortegewicht hebben of leven met een aangeboren afwijking. Van deze groep overlijden jaarlijks 5 tot 6 kinderen door een rotavirusinfectie.

Welke vaccinatie beschermt tegen het rotavirus?

De rotavirusvaccinatie beschermt tegen het rotavirus. Je baby krijgt het vaccin niet via een inenting, maar via druppels in de mond.

Vragen?

Wij helpen je graag verder

Bekijk alle veelgestelde vragen
Hoe krijg je een infectieziekte?

Je kunt een infectieziekte krijgen door:

 • Besmet eten of drinken.
 • Het inademen van micro-organismen die in de lucht zweven.
 • Contact met iemand die besmet is.
 • Bacteriën die in een wond komen.

Vooral oudere mensen en jonge kinderen zijn vatbaar voor infectieziekten. Zij lopen het grootste risico op ernstige complicaties of overlijden. Vaccinatie vermindert de kans hierop. Ook zorgt het ervoor dat gevaarlijke infectieziekten minder voorkomen. Wie wel wordt gevaccineerd maar de ziekte toch krijgt, heeft vaak minder (ernstige) symptomen en complicaties.

Hoe voert het CJG het Rijksvaccinatieprogramma uit?

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stuurt aan ouders (of de jongere) de vaccinatiekaarten, het vaccinatiebewijs en een folder over het Rijksvaccinatieprogramma. Bij kinderen tot 4 jaar geven wij de vaccinaties tijdens de afspraken op onze CJG-locaties. Oudere kinderen en jongeren krijgen een uitnodiging voor een vaccinatiedag die 2 keer per jaar op diverse locaties in de regio Rotterdam-Rijnmond plaatsvindt. In uitzonderingsgevallen (bijvoorbeeld wanneer een kind net in Nederland is komen wonen of zeer angstige is) kunnen oudere kinderen ook gevaccineerd worden op één van onze CJG-locaties.

Wanneer ontvang ik informatie over het Rijksvaccinatieprogramma?

Als je kind ongeveer 4 weken oud is, ontvang je als ouder informatie over het Rijksvaccinatieprogramma van het RIVM. Je krijgt een brief, het vaccinatiebewijs voor je kind, alle vaccinatiekaarten voor de inentingen tot 14 maanden en een folder. In de eerste 14 maanden krijgt je kind 10 inentingen (soms 11), verspreid over 5 bezoeken aan het CJG.

Tot de leeftijd van 18 jaar ontvang je van het RIVM vaccinatiekaarten zodra je kind in aanmerking komt voor een volgende vaccinatie.

In mijn omgeving zijn kinderen die niet gevaccineerd zijn. Loopt mijn kind nu risico op een ziekte?

Een kind loopt altijd (enig) risico op een ziekte, maar dat risico verkleint als je kind er zelf tegen is ingeënt. Daarnaast is voor de meeste ziekten waartegen wij vaccineren de groepsimmuniteit op veel plekken hoog genoeg. Wel zien we helaas dat dit op steeds meer plekken niet meer het geval is (de laatste jaren zien we dat de vaccinatiegraad van het Rijksvaccinatieprogramma is afgenomen), wat de kans vergroot dat je kind met deze ziektes wordt besmet.

Bekijk alle veelgestelde vragen