Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Er zijn steeds meer uitbraken van mazelen in Europa. Heb je vragen of wil je meer informatie over mazelen of de vaccinatie tegen deze ernstige infectieziekte?

Lees meer

Kinkhoest

In het Rijksvaccinatieprogramma wordt tegen verschillende infectieziekten gevaccineerd. Kinkhoest is er daar 1 van. Wie wel wordt gevaccineerd tegen kinkhoest maar deze infectieziekte toch krijgt, heeft over het algemeen minder (ernstige) symptomen.

Content

Welke symptomen dat zijn, lees je op deze pagina. Ook vind je hier informatie over besmetting en hoe vaak de infectieziekte voorkomt.

  • Symptomen: hier vind je de klachten die voorkomen bij de infectieziekte.
  • Besmetting: onder deze kop lees je wanneer en op welke wijze iemand met die infectieziekte besmettelijk is.
  • Hoe vaak komt het voor: hier vertellen we hoe vaak de infectieziekte voorkomt.
  • Welke vaccinaties beschermen tegen kinkhoest: hier zie je welke vaccinaties tegen de infectieziekte beschermen.

Symptomen

Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte en begint vaak met een neusverkoudheid. De bacterie die kinkhoest veroorzaakt, maakt een gifstof aan waardoor uiteindelijk hoestbuien ontstaan. Die hoestbuien, soms met overgeven, zijn vaak hevig en kunnen enkele weken tot maanden aanhouden. Hele jonge baby’s kunnen zelfs stoppen met ademen en blauw verkleuren zonder veel te hoesten. 

Door het hoesten kan onherstelbare schade aan de longen ontstaan. Ook longontsteking, zuurstoftekort of hersenschade kunnen voorkomen. Een enkele keer gaat een baby dood aan kinkhoest. Kinkhoest is ontzettend naar voor je baby. 

YouTubevideo van een baby die kinkhoest heeft

Schrik niet, het ziet er heel akelig uit.

Besmetting

Kinkhoest is zeer besmettelijk, mensen besmetten elkaar door te hoesten of niezen. Wanneer je kinkhoest hebt gehad, kun je het nog een keer krijgen. Je bent besmettelijk tot 4 weken na het begin van de hoestbuien.

Hoe vaak komt het voor?

Voor de invoering van de vaccinatie tegen kinkhoest in 1957 stierven jaarlijks ongeveer 200 kinderen aan de ziekte. Na de invoering van de vaccinatie nam het aantal kinderen dat kinkhoest kreeg snel af. Sinds 1996 komt kinkhoest weer vaker voor, ook bij volwassenen. Dit komt omdat de bacterie van structuur is veranderd. Daardoor kunnen mensen makkelijker ziek worden.

Voor de invoering van de kinkhoestvaccinatie bij zwangeren in december 2019, stierven gemiddeld 1 tot 2 kinderen per jaar aan kinkhoest en werden gemiddeld 170 zuigelingen in het ziekenhuis opgenomen. Het ging vrijwel altijd om jonge baby’s die niet gevaccineerd waren. Dat waren vrijwel uitsluitend ongevaccineerde jonge baby’s. Om baby’s gelijk vanaf de geboorte zo goed mogelijk tegen kinkhoest te beschermen, wordt vrouwen een kinkhoestvaccinatie aangeboden wanneer zij 22 weken of langer zwanger zijn.

Tussen april 2020 en juni 2023 waren er bijna geen meldingen van kinkhoest. Waarschijnlijk werkten de maatregelen tegen het coronavirus ook tegen te verspreiding van de kinkhoestbacterie. Doordat mensen toen geen kinkhoest kregen, konden ze ook geen natuurlijke immuniteit tegen kinkhoest opbouwen. Dat kan een reden zijn waarom er nu een stijging van kinkhoest zien op alle leeftijden.

Welke vaccinaties beschermen tegen kinkhoest?

De volgende vaccinaties beschermen tegen deze infectieziekte:

Vragen?

Wij helpen je graag verder

Bekijk alle veelgestelde vragen
Waarom krijgen alle zwangeren een vaccinatie tegen kinkhoest aangeboden?

Kinkhoest is een gevaarlijke ziekte, vooral voor baby's. Door de hoestbuien kan de baby moeilijk ademhalen en kan hij benauwd zijn. Ook kan de baby zuurstoftekort of hersenschade krijgen. Door het ziek zijn heeft de baby een grotere kans op koortsstuipen, uitdroging door overgeven, ontstaan van een longontsteking en soms zelfs overlijden. Door de vaccinatie tegen kinkhoest tijdens de zwangerschap te halen, worden jij en jouw baby beschermd tegen kinkhoest. De kans dat jullie kinkhoest oplopen of dat dit ernstig verloopt, is hiermee veel kleiner.

Hoeveel baby’s worden ernstig ziek van kinkhoest in Nederland?

Ongeveer 9% van de Nederlanders van 10 jaar en ouder krijgt ieder jaar kinkhoest, soms zonder het te merken. Elk jaar komen er ongeveer 170 kinderen onder de 2 jaar in het ziekenhuis en overlijdt 1 baby aan kinkhoest.

Hoeveel zwangeren worden ernstig ziek van kinkhoest in Nederland?

Dit weten we niet omdat het niet als zodanig geregistreerd wordt. De meeste volwassenen hebben er weinig last van. Kinkhoest is vooral voor jonge zuigelingen gevaarlijk, waarbij de kans op besmetting door de ouders het grootst is.

Kan ik meer informatie over de vaccinatie tegen kinkhoest krijgen, wanneer ik twijfels heb?

Op deze website vind je meer informatie over de verschillende vaccinaties en het Rijksvaccinatieprogramma. Op de website van het RIVM staat nog meer informatie.

Je kan ook altijd met ons contact opnemen. Wij geven je graag antwoord en advies. Ook kunnen wij je doorverwijzen voor een persoonlijk gesprek met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige van het CJG bij jou in de buurt.

Bekijk alle veelgestelde vragen