Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Om kinderen nóg beter te beschermen tegen ernstige infectieziekten gaat het Rijksvaccinatieprogramma vanaf 2025 veranderen.

Lees meer

Het Rijksvaccinatieprogramma gaat veranderen

Het vaccinatieschema van het Rijksvaccinatieprogramma gaat vanaf 2025 veranderen. Om kinderen nóg beter te beschermen tegen ernstige infectieziekten, adviseert de Gezondheidsraad om een aantal vaccinatiemomenten te verschuiven.

Doelgroep zwanger tot 10 jaar voor het halen van vaccinaties uit het RVP

Content

Op verzoek van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de gezondheidsraad het vaccinatieschema geëvalueerd om te kijken of het beter kan. Het advies is om alle vaccinaties te behouden en een aantal momenten waarop vaccinaties worden gegeven te verschuiven. Zo zijn kinderen nóg beter beschermd tegen ernstige infectieziekten. 

Wat verandert er in het vaccinatieschema?

In het vaccinatieschema staat per leeftijd aangegeven wanneer kinderen en jongeren hun vaccinaties krijgen aangeboden. In de regio Rotterdam-Rijnmond worden die door het CJG gegeven. Vanaf 2025 gaan er in het vaccinatieschema 4 dingen veranderen.  

  • Bij kinderen van 11 naar 12 maanden 
    De DKTP-Hib-HepB-vaccinatie en de pneumokokkenvaccinatie verschuiven van 11 maanden naar 12 maanden. Doordat er meer tijd tussen de vorige en deze vaccinaties zit, wordt de bescherming op langere termijn beter. 
  • Bij kinderen van 3 jaar
    De tweede BMR-vaccinatie gaat van 9 jaar naar 3 jaar. Dit geldt voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2022. Kinderen die voor 2022 geboren zijn, ontvangen een uitnodiging om deze vaccinatie in te halen. Dit is de beste leeftijd om de beste bescherming te krijgen tegen bof, mazelen als rodehond. De kans op het rondgaan van deze ziekten wordt kleiner.
  • Bij kinderen van 5 jaar 
    De DKTP-vaccinatie van 4 jaar wordt een DKT-vaccinatie met 5 jaar. Dit geldt voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2021. 
    Doordat er meer tijd tussen de vorige en deze vaccinatie zit, wordt de bescherming op langere termijn beter. De bescherming tegen polio is met de voorgaande prikken al voldoende en is dus niet meer nodig op deze leeftijd.
  • Bij jongeren van 14 jaar 
    De DTP-vaccinatie die we met 9 jaar geven, gaat naar 14 jaar voor alle kinderen geboren vanaf 1 januari 2016. Die wordt dan samen met de tweede MenACWY-vaccinatie aangeboden.
https://cms.vaccinatiescjgrijnmond.nl/uploads/images/Vaccinatieschema_uitgelicht.png.jpg

Hoe ziet het vaccinatieschema er vanaf 2025 uit?

Er zijn straks 9 momenten waarop we kinderen vaccinaties geven. De kinkhoestvaccinatie en griepprik voor zwangeren blijven we ook geven. 

https://cms.vaccinatiescjgrijnmond.nl/uploads/images/Vaccinatieschema_20240903_DEF.jpg
Vaccinatieschema

Waarom verandert het vaccinatieschema? 

Er zijn 3 redenen waarom de Gezondheidsraad heeft geadviseerd om het vaccinatieschema aan te passen:

  1. Betere bescherming tegen mazelen 
    Na de eerste BMR-vaccinatie op 14 maanden heeft een klein aantal kinderen nog niet voldoende weerstand tegen mazelen opgebouwd. Door de tweede BMR-vaccinatie eerder te geven zijn ook deze kinderen eerder beschermd. Dus door de leeftijd te vervroegen, zijn kinderen beter beschermd tegen mazelen. 
    Voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2022. 
     
  2. Langere bescherming tegen kinkhoest 
    Door kinderen de DKT-vaccinatie op 5 jaar te geven, een jaar later dan dat we nu doen, zijn kinderen langer beschermd tegen kinkhoest. Tot 5 jaar zijn kinderen goed beschermd door de vorige vaccinaties tegen difterie, kinkhoest en tetanus. De vaccinatie beschermd minstens 10 jaar. 
    Voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2021.
     
  3. Langere bescherming tegen difterie en tetanus 
    Kinderen zijn langer beschermd tegen difterie en tetanus als ze de prik van 9 jaar pas met 14 jaar krijgen. Er zit dan voldoende tijd tussen de vorige vaccinatie op 5 jaar en die van 14 jaar. Een prik tegen difterie en tetanus beschermt minstens 10 jaar.  
    Voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2016.

Meer weten over de veranderingen in het vaccinatieschema? 

Op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) lees je er meer over. Of download de RIVM-folder: Veranderingen Rijksvaccinatieschema 2025.

https://cms.vaccinatiescjgrijnmond.nl/uploads/images/thumb-RIVM-folder-vaccinatieschema-2025.JPG
Folder Veranderingen Rijksvaccinatieschema 2025

Het vaccinatieschema verandert, maar de vaccinaties blijven hetzelfde

De vaccinaties veranderen niet van inhoud of samenstelling. Alle bijsluiters vind je op de pagina van de vaccinatie.

Meisje die haar prik haalt tijdens een vaccinatiedag

Dit betekenen de wijzigingen voor jouw kind

Krijgt je kind in 2024 vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma? Dan kan het zijn dat je al iets van de wijzigingen gaat merken.  

  • Is je kind geboren vanaf 2024? 
    Dan krijgt je kind de DKTP-Hib-HepB-vaccinatie en de pneumokokkenvaccinatie niet meer op 11 maanden, maar op 12 maanden. 
  • Is je kind geboren tussen 2016 en 2022? 
    Om de BMR-vaccinatie te vervroegen van 9 jaar naar 3 jaar, moeten vaccinaties ingehaald worden. Alle kinderen tussen 3 en 9 jaar, krijgen een uitnodiging om deze vaccinatie te komen halen over een periode van 3 jaar. Landelijk is bepaalt wie wanneer aan de beurt is. 
  • Is je kind geboren in 2021? 
    Heb je met jouw kind in het najaar een afspraak voor het 4 jaar consult, dan geven we de DKTP-vaccinatie niet meer. Dit wordt de DKT-vaccinatie op 5 jaar.
https://cms.vaccinatiescjgrijnmond.nl/uploads/images/Thumbs.jpg
Overzicht Wijzigingen vaccinatieschema 2025

Andere informatie gekregen over vaccinatieschema?

Het kan zijn dat je andere informatie hebt gekregen van één van onze professionals over de volgende vaccinatie. Op dat moment waren de wijzigingen nog niet allemaal bekend of waren we als organisatie nog aan het onderzoeken hoe we onze afspraken, rond de nieuwe leeftijden waarop kinderen vaccinaties gaan krijgen, het beste kunnen inrichten.   

Kinderen die eerder de DKTP-Hib-HepB-vaccinatie en de pneumokokkenvaccinatie op 11 maanden kregen, nodigen we nu uit op 12 maanden. Ouders met kinderen geboren in 2021 ontvangen een brief van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat er rond 4 jaar geen vaccinatie meer gegeven gaat worden. Wij blijven (voorlopig) de kinderen rond 4 jaar nog wel uitnodigen omdat dit de beste leeftijd is voor de eerste ogentest.