Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Er zijn steeds meer uitbraken van mazelen in Europa. Heb je vragen of wil je meer informatie over mazelen of de vaccinatie tegen deze ernstige infectieziekte?

Lees meer

DKTP

Deze vaccinatie beschermt tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio.

Je kind krijgt deze vaccinatie al 3 keer voor de eerste verjaardag, samen met de Hib-HepB-vaccinatie. Sommige kinderen krijgen deze prik 4 keer. De DKTP-vaccinatie is een herhalingsvaccinatie. Dit is nodig omdat tegen de tijd dat een kind 4 jaar is, de afweer is afgenomen tegen deze ziekten. De laatste herhaling is op 9-jarige leeftijd; dan krijgt je kind een DTP-prik, dus zonder kinkhoest. Deze vaccinatie is tot 18 jaar gratis bij het CJG te halen.

Prik in de arm van een meisje

Plaats van de prik

De DKTP-vaccinatie wordt in de arm gegeven.

Bijwerkingen

De bijwerkingen kunnen een paar uur tot 2 dagen na de vaccinatie ontstaan. De meeste kinderen hebben weinig last van bijwerkingen.
 

De bijwerkingen die het meeste voorkomen zijn:

  • pijn, roodheid en/of zwelling rond de prikplek;
  • koorts;
  • hangerigheid;
  • soms is een zwelling van de gehele bovenarm mogelijk. Deze klacht verdwijnt vanzelf binnen 4 of 5 dagen. Behandeling is niet nodig. Wanneer de arm rood of warm aanvoelt, kan een natte doek verlichting geven

Bijsluiter

In de bijsluiters vind je veel informatie over bijwerkingen. Dat er bijwerkingen kúnnen zijn, betekent niet dat je ze ook echt krijgt. De producent is verplicht om elke klacht die ooit is binnengekomen over een vaccin in de bijsluiter te zetten. Slechts een heel klein percentage van deze klachten blijkt echt met de vaccinatie in verband gebracht te kunnen worden.