Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Er zijn steeds meer uitbraken van mazelen in Europa. Heb je vragen of wil je meer informatie over mazelen of de vaccinatie tegen deze ernstige infectieziekte?

Lees meer

Tetanus

In het Rijksvaccinatieprogramma wordt tegen infectieziekten gevaccineerd. Tetanus is er daar 1 van. Wie wel wordt gevaccineerd tegen tetanus maar deze infectieziekte toch krijgt, heeft over het algemeen minder (ernstige) symptomen.

Welke symptomen dat zijn, lees je op deze pagina. Ook vind je hier informatie over besmetting en hoe vaak de infectieziekte voorkomt.

  • Symptomen: hier vind je de klachten die voorkomen bij de infectieziekte.
  • Besmetting: onder deze kop lees je wanneer en op welke wijze iemand met die infectieziekte besmettelijk is.
  • Hoe vaak komt het voor: hier vertellen we hoe vaak de infectieziekte voorkomt.
  • Welke vaccinaties beschermen tegen tetanus: hier zie je welke vaccinaties tegen de infectieziekte beschermen.

Symptomen

Tetanus begint meestal met hoofdpijn, onrust en prikkelbaarheid. Het kan leiden tot pijnlijke spierkrampen, kaakkramp, slikproblemen en ademhalingsproblemen. Ook kunnen er botbreuken, hoge bloeddruk en hartproblemen ontstaan. Zonder goede behandeling is tetanus dodelijk.

Besmetting

Je kunt besmet raken via een open wond die in contact komt met de bacterie. Bijvoorbeeld via straatvuil, stof, mest of een dierenbeet. De wond kan heel klein zijn. Iemand die tetanus heeft doorgemaakt is niet beschermd tegen een volgende infectie.

Hoe vaak komt het voor?

Voordat de vaccinatie werd ingevoerd, waren er ongeveer 100 gevallen van tetanus per jaar. Het aantal sterfgevallen lag tussen de 5 en 50 per jaar. Tetanus komt sinds de invoering van de vaccinatie ongeveer 5 keer per jaar voor, vooral onder ouderen die geboren zijn voor de invoering van de vaccinatie.

Welke vaccinaties beschermen tegen tetanus?

De volgende vaccinaties beschermen tegen deze infectieziekte:

Vragen?

Wij helpen je graag verder

Bekijk alle veelgestelde vragen
Hoe krijg je een infectieziekte?

Je kunt een infectieziekte krijgen door:

  • Besmet eten of drinken.
  • Het inademen van micro-organismen die in de lucht zweven.
  • Contact met iemand die besmet is.
  • Bacteriën die in een wond komen.

Vooral oudere mensen en jonge kinderen zijn vatbaar voor infectieziekten. Zij lopen het grootste risico op ernstige complicaties of overlijden. Vaccinatie vermindert de kans hierop. Ook zorgt het ervoor dat gevaarlijke infectieziekten minder voorkomen. Wie wel wordt gevaccineerd maar de ziekte toch krijgt, heeft vaak minder (ernstige) symptomen en complicaties.

Hoe voert het CJG het Rijksvaccinatieprogramma uit?

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stuurt aan ouders (of de jongere) de vaccinatiekaarten, het vaccinatiebewijs en een folder over het Rijksvaccinatieprogramma. Bij kinderen tot 4 jaar geven wij de vaccinaties tijdens de afspraken op onze CJG-locaties. Oudere kinderen en jongeren krijgen een uitnodiging voor een vaccinatiedag die 2 keer per jaar op diverse locaties in de regio Rotterdam-Rijnmond plaatsvindt. In uitzonderingsgevallen (bijvoorbeeld wanneer een kind net in Nederland is komen wonen of zeer angstige is) kunnen oudere kinderen ook gevaccineerd worden op één van onze CJG-locaties.

Wie worden er uitgenodigd voor de DTP- en BMR-vaccinatie?

Alle kinderen worden voor het 9 jaar vaccinatiespreekuur uitgenodigd. Daar bieden we je de mogelijkheid om je kind de DTP- en BMR-vaccinatie te halen tegen difterie, tetanus, polio en bof, mazelen en rodehond.

Wil je niet naar het vaccinatiespreekuur, maar je kind wel laten vaccineren? Of is je kind ouder en heeft hij deze vaccinaties nog niet gehad? Dan kun je - totdat je kind 18 jaar is - langs één van onze vaccinatiedagen in de regio Rotterdam-Rijnmond komen. Je hoeft je niet vooraf aan te melden.

Ben je vatbaarder voor infecties als je de DTP-, BMR-, HPV en/of MenACWY-vaccinatie hebt gekregen?

Nee, de vaccinaties hebben geen invloed op de vatbaarheid voor infecties.

In mijn omgeving zijn kinderen die niet gevaccineerd zijn. Loopt mijn kind nu risico op een ziekte?

Een kind loopt altijd (enig) risico op een ziekte, maar dat risico verkleint als je kind er zelf tegen is ingeënt. Daarnaast is voor de meeste ziekten waartegen wij vaccineren de groepsimmuniteit op veel plekken hoog genoeg. Wel zien we helaas dat dit op steeds meer plekken niet meer het geval is (de laatste jaren zien we dat de vaccinatiegraad van het Rijksvaccinatieprogramma is afgenomen), wat de kans vergroot dat je kind met deze ziektes wordt besmet.

Bekijk alle veelgestelde vragen