Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Er zijn steeds meer uitbraken van mazelen in Europa. Heb je vragen of wil je meer informatie over mazelen of de vaccinatie tegen deze ernstige infectieziekte?

Lees meer

Rotavirusvaccinatie

Deze vaccinatie beschermt tegen het rotavirus. Je baby krijgt het vaccin niet via een inenting, maar via druppels in de mond.

Content

Het rotavirus is een infectie die een ontsteking veroorzaakt aan maag en darmen. Je kind kan hierdoor last krijgen van heftig braken en diarree. Je kunt je kind tegen het rotavirus beschermen met een vaccinatie. We geven de rotavirusvaccinatie niet met een prik, maar via zoet smakende druppels in de mond. Je kind krijgt dit drinkvaccin 2 keer. De eerste keer gebeurt dat tussen de 6 en 12 weken. De tweede keer is minimaal 4 weken later maar in elk geval vóór de leeftijd van 24 weken. Bescherming door de vaccinatie duurt minstens 3 jaar. Je kunt deze vaccinatie gratis bij het CJG halen.

Let op met een verlaagd immuunsysteem

Het drinkvaccin bevat een verzwakte vorm van het rotavirus. Gezonde kinderen bouwen zo een goede afweer op tegen het virus. Maar baby’s met een verlaagd immuunsysteem kunnen zo juist ziek worden van het vaccin. Heeft je kind een immuunstoornis? Of heb je als moeder medicijnen gebruikt die je immuunsysteem onderdrukken? Dan kunnen we jouw kind de vaccinatie tegen het rotavirus waarschijnlijk niet geven. De jeugdarts heeft hierover meer informatie. Is je kind te vroeg geboren? Dan kan het nodig zijn de vaccinatie onder monitorbewaking te geven. Dit bepaalt de kinderarts.

Let op: heb jij of je partner een verlaagd immuunsysteem? Vermijd dan tot 2 weken na de vaccinatie contact met ontlasting van je baby. Dit geldt ook voor opa’s, oma’s en andere mensen die voor je kind zorgen. Baby's die het vaccin hebben gehad mogen wel gewoon naar de kinderdagopvang.

rotavirus drinkvaccin baby

Drinkvaccinatie

Je baby krijgt het vaccin niet via een inenting, maar via druppels in de mond. Dat is wel zo prettig voor je kind én voor jou.

Bijwerkingen

De meeste baby's hebben weinig last van bijwerkingen. De meest voorkomende klacht is enkele dagen wat dunnere ontlasting. Dit komt voor bij 1 tot 10% van de kinderen. Bijwerkingen kunnen optreden in de eerste 2 weken na het toedienen, meestal binnen 8 dagen. Een uitgebreide beschrijving van mogelijke bijwerkingen is te vinden in de bijsluiter van het vaccin en op de website van het Bijwerkingencentrum Lareb. Neem contact op met de huisarts bij zeldzame bijwerkingen zoals hevige buikpijnaanvallen, heel erg huilen, braken en slijmerige en/of bloederige ontlasting.


Naast licht vervelende bijwerkingen heeft de rotavirusvaccinatie ook een positief effect. Doordat er sucrose (een soort suiker) in zit, heeft het vaccin een pijnverlagend effect. Als je kind meerdere vaccinaties tegelijk krijgt, geven we de rotavaccinatie daarom als eerste. Dat is veilig, efficiënt en dus fijner voor je baby.

Bijsluiter

In de bijsluiters vind je veel informatie over bijwerkingen. Dat er bijwerkingen kúnnen zijn, betekent niet dat je ze ook echt krijgt. De producent is verplicht om elke klacht die ooit is binnengekomen over een vaccin in de bijsluiter te zetten. Slechts een heel klein percentage van deze klachten blijkt echt met de vaccinatie in verband gebracht te kunnen worden.

Vragen?

Wij helpen je graag verder

Bekijk alle veelgestelde vragen
Ik wil mijn afspraak verzetten. Hoe kan ik dat doen?

Zwangeren

  • Mocht je toch niet kunnen op het gekozen moment, dan kun je de afspraak in Mijn CJG Rijnmond verzetten. De gemaakte afspraak staat onder Mijn afspraken.
    Lukt het niet, neem dan contact met ons op.

Kinderen

  • Op een CJG-locatie: neem dan contact met ons op. We plannen dan samen een nieuwe afspraak in. 
  • Tijdens vaccinatiedagen: heeft je kind een uitnodiging voor de vaccinatiedagen en kun je niet op het tijdstip dat aangegeven staat? Kom dan op een ander moment of ga naar een andere priklocatie. Dit hoef je niet vooraf aan ons te melden.
Mag ik iemand meenemen die me steunt tijdens het vaccineren?

Zwangeren:

  • Je mag altijd iemand een begeleider meenemen, denk bijvoorbeeld aan je partner, vriendin of moeder. 

Kinderen:

  • Kinderen tot 12 jaar zijn verplicht om met een volwassen begeleider te komen.
  • Ben je nog geen 18 jaar? We adviseren dan om een volwassen begeleider mee te nemen, denk bijvoorbeeld aan je vader, moeder of een vriendin.
Hoe weet ik dat mijn afspraak voor de vaccinaties tijdens de zwangerschap is ingepland?

Zwangeren kunnen via Mijn CJG Rijnmond een afspraak maken voor de vaccinatie tegen kinkhoest en/of de griepprik. Je ontvangt een bevestiging als je hebt aangegeven dit te willen ontvangen. Controleer in jouw mailbox of je deze hebt ontvangen. Zie je hem niet, kijk dan bij je ongewenste e-mails (spambox).

Hoe lang duurt de afspraak?

De afspraak duurt ongeveer 10 minuten (de prik zelf maar een paar seconden). Doordat we met vaste afspraken werken, zijn de wachttijden kort. Daarom is het belangrijk dat je komt op het tijdstip die staat in jouw uitnodiging.

Hoe maak ik een afspraak voor de vaccinaties tijdens de zwangerschap?

Je kan via Mijn CJG Rijnmond zelf een afspraak maken voor de vaccinatie tegen kinkhoest en de griepprik. Om in te loggen heb je je DigiD nodig.

Lukt dit niet? Neem dan contact met ons op. Houd je BSN-nummer bij de hand.

Bekijk alle veelgestelde vragen

Twijfel je nog?

Voor de meeste mensen is het vanzelfsprekend om zichzelf en hun kind te laten vaccineren, maar er zijn ook (aanstaande) ouders en jongeren die vragen of twijfels hebben. Wat zijn de risico’s van vaccineren? Hoe zit het met bijwerkingen van vaccins? Zijn vaccinaties nog wel nodig? Waar vind je betrouwbare informatie?

We geven je graag meer informatie