Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Er zijn steeds meer uitbraken van mazelen in Europa. Heb je vragen of wil je meer informatie over mazelen of de vaccinatie tegen deze ernstige infectieziekte?

Lees meer

Rodehond

In het Rijksvaccinatieprogramma wordt tegen infectieziekten gevaccineerd. Rodehond is er daar 1 van. Wie wel wordt gevaccineerd tegen rodehond maar deze infectieziekte toch krijgt, heeft over het algemeen minder (ernstige) symptomen.

Welke symptomen dat zijn, lees je op deze pagina. Ook vind je hier informatie over besmetting en hoe vaak de infectieziekte voorkomt.

  • Symptomen: hier vind je de klachten die voorkomen bij de infectieziekte.
  • Besmetting: onder deze kop lees je wanneer en op welke wijze iemand met die infectieziekte besmettelijk is.
  • Hoe vaak komt het voor: hier vertellen we hoe vaak de infectieziekte voorkomt.
  • Welke vaccinatie beschermt tegen rodehond: hier zie je welke vaccinatie tegen de infectieziekte beschermt.

Symptomen

Rodehond begint vaak met lichte koorts, moeheid, verkoudheid en oogontsteking. Hierna komt er een rode huiduitslag, vooral in de nek, achter de oren en in het gezicht. De infectieziekte heeft meestal een mild beloop. Rodehond heeft vooral ernstige gevolgen voor ongeboren kinderen. Er kan een tekort aan bloedplaatjes, hersenvliesontsteking of ontsteking aan de gewrichten ontstaan. Een zwangere vrouw met rodehond loopt zo de kans dat haar kind met een afwijking wordt geboren. Denk aan doofheid, blindheid en een geestelijke achterstand. Zwangerschappen kunnen ook eindigen in een miskraam.

Besmetting

Mensen raken besmet door hoesten, niezen en via de uitademing van een besmet persoon. Of door het aanraken van besmet speelgoed of bestek. Iemand met rodehond is al 1 week voordat de symptomen beginnen besmettelijk, tot 7 dagen erna.

Hoe vaak komt het voor?

Voordat de vaccinatie tegen rodehond was ingevoerd, kregen jaarlijks enkele honderden tot 5.000 mensen de infectieziekte. Sinds de invoering van de vaccinatie komt de infectieziekte nog maar weinig voor, ongeveer 5 gevallen per jaar. Maar onder groepen mensen die zich niet laten vaccineren, breken af en toe nog wel epidemieën uit.

Welke vaccinatie beschermt tegen rodehond?

De BMR-vaccinatie beschermt tegen bof, mazelen en rodehond.

Vragen?

Wij helpen je graag verder

Bekijk alle veelgestelde vragen
Hoe krijg je een infectieziekte?

Je kunt een infectieziekte krijgen door:

  • Besmet eten of drinken.
  • Het inademen van micro-organismen die in de lucht zweven.
  • Contact met iemand die besmet is.
  • Bacteriën die in een wond komen.

Vooral oudere mensen en jonge kinderen zijn vatbaar voor infectieziekten. Zij lopen het grootste risico op ernstige complicaties of overlijden. Vaccinatie vermindert de kans hierop. Ook zorgt het ervoor dat gevaarlijke infectieziekten minder voorkomen. Wie wel wordt gevaccineerd maar de ziekte toch krijgt, heeft vaak minder (ernstige) symptomen en complicaties.

Wie worden er uitgenodigd voor de DTP- en BMR-vaccinatie?

Alle kinderen worden voor het 9 jaar vaccinatiespreekuur uitgenodigd. Daar bieden we je de mogelijkheid om je kind de DTP- en BMR-vaccinatie te halen tegen difterie, tetanus, polio en bof, mazelen en rodehond.

Wil je niet naar het vaccinatiespreekuur, maar je kind wel laten vaccineren? Of is je kind ouder en heeft hij deze vaccinaties nog niet gehad? Dan kun je - totdat je kind 18 jaar is - langs één van onze vaccinatiedagen in de regio Rotterdam-Rijnmond komen. Je hoeft je niet vooraf aan te melden.

Ben je vatbaarder voor infecties als je de DTP-, BMR-, HPV en/of MenACWY-vaccinatie hebt gekregen?

Nee, de vaccinaties hebben geen invloed op de vatbaarheid voor infecties.

In mijn omgeving zijn kinderen die niet gevaccineerd zijn. Loopt mijn kind nu risico op een ziekte?

Een kind loopt altijd (enig) risico op een ziekte, maar dat risico verkleint als je kind er zelf tegen is ingeënt. Daarnaast is voor de meeste ziekten waartegen wij vaccineren de groepsimmuniteit op veel plekken hoog genoeg. Wel zien we helaas dat dit op steeds meer plekken niet meer het geval is (de laatste jaren zien we dat de vaccinatiegraad van het Rijksvaccinatieprogramma is afgenomen), wat de kans vergroot dat je kind met deze ziektes wordt besmet.

Bekijk alle veelgestelde vragen