Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Er zijn steeds meer uitbraken van mazelen in Europa. Heb je vragen of wil je meer informatie over mazelen of de vaccinatie tegen deze ernstige infectieziekte?

Lees meer

Griepprik

Ben je zwanger in het griepseizoen? Dan hebben jij en je baby meer kans om (ernstig) ziek te worden. Bescherm jezelf en je baby met de gratis griepprik.

Zoals de naam al zegt, beschermt de griepprik tegen het oplopen van griep (ook wel influenza genoemd). Zwangeren en jonge baby’s hebben meer kans om ernstig ziek te worden van griep. Daarom geeft het CJG de griepprik gratis aan zwangeren die 22 weken of langer zwanger zijn, én de 20-wekenecho hebben gehad. De vaccinatie is alleen te krijgen in het griepseizoen, van 15 oktober tot 1 maart. Door deze vaccinatie is de kans op griep voor moeder en baby veel kleiner, tot een paar maanden na de geboorte. Is er toch besmetting met griep? Dan is de kans dat moeder en kind ernstig ziek worden door griep veel kleiner.

Als de 22 wekenprik tegen kinkhoest in het griepseizoen valt, kun je de griepprik en de vaccinatie tegen kinkhoest tegelijk halen bij het CJG. Maar krijg je elk jaar een uitnodiging voor de griepprik bij de huisarts, bijvoorbeeld omdat je astma hebt? Dan adviseren wij de griepprik ook nu bij de huisarts te halen. Dat mag zelfs al (ruim) voor de 22ste week van je zwangerschap. De griepprik beschermt je 1 griepseizoen tegen (ernstige) griep. Ben je opnieuw zwanger? Dan is de vaccinatie dus opnieuw nodig om jou en je baby te beschermen.

Zwangere die een MKV-prik krijgt

Plaats van de prik

De griepprik gaat meestal in de bovenarm, tenzij er reden is voor een andere plek. Haal je de griepprik tijdens het griepseizoen tegelijk met de vaccinatie tegen kinkhoest? Dan krijg je in iedere bovenarm 1 prik. Behalve dat je misschien aan beide kanten een pijnlijke arm hebt, leidt dit niet tot meer klachten. Sterker nog: omdat je de prikken op 1 dag haalt, heb je nu maar 1 keer kans op mogelijke bijwerkingen.

Bijwerkingen

De griepprik is een veilig vaccin, zowel voor zwangeren als hun baby. Verder geeft het vaccin weinig bijwerkingen. De bijwerkingen die het meeste voorkomen zijn:

  • pijn, roodheid en/of zwelling rond de prikplek;
  • hoofdpijn, minder energie en een minder fit gevoel. Dit is bijna altijd binnen 2 dagen weer over.

Bijsluiter

In de bijsluiters vind je veel informatie over bijwerkingen. Dat er bijwerkingen kúnnen zijn, betekent niet dat je ze ook echt krijgt. De producent is verplicht om elke klacht die ooit is binnengekomen over een vaccin in de bijsluiter te zetten. Slechts een heel klein percentage van deze klachten blijkt echt met de vaccinatie in verband gebracht te kunnen worden.

  • Influvac Tetra
  • Vaxigrip Tetra