Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Er zijn steeds meer uitbraken van mazelen in Europa. Heb je vragen of wil je meer informatie over mazelen of de vaccinatie tegen deze ernstige infectieziekte?

Lees meer

HPV

Deze vaccinatie beschermt tegen het humaan papillomavirus dat kanker aan mond- en keelholte, penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Maar je kunt er ook genitale wratten van krijgen.

8 op de 10 mensen raken 1 of meerdere keren in hun leven besmet met het humaan papillomavirus (HPV). Meestal ruimt je lichaam het virus zelf op, maar bij 10 tot 20% van de mensen gebeurt dat niet. Bij hen kan kanker ontstaan. HPV-kanker ontstaat niet meteen, meestal pas 10 tot 15 jaar later. Je kunt kanker krijgen aan de mond- en keelholte, anus, penis, baarmoederhals, vagina of schaamlippen. Het kan ook genitale wratten veroorzaken. Tot 18 jaar kun je de HPV-vaccinatie gratis bij het CJG halen.

HPV vaccin wordt gegeven

Plaats van de prik

De HPV-vaccinatie wordt meestal gegeven in de arm.

HPV-vaccinatie

De HPV-vaccinatie beschermt tegen de meest risicovolle typen HPV-infecties. Namelijk HPV16 en HPV18. De vaccinatie biedt geen volledige bescherming, maar maakt de kans op kanker veel kleiner. Vanaf 2022 wordt deze vaccinatie aangeboden aan jongens en meisjes in het jaar dat ze 10 worden. Na een half jaar volgt een herhaalprik om voldoende langdurige bescherming te bieden. Daarnaast vindt er in 2022 en 2023 een inhaalvaccinatiecampagne plaats voor alle jongeren tot 18 jaar. 

Bijwerkingen

De bijwerkingen die het meeste voorkomen zijn:

  • Na de vaccinatie tegen het HPV-virus kun je pijn rond de prikplek en spierpijn in je bovenarm krijgen. Dat kan soms een week duren.
  • Ook kun je last krijgen van jeuk een rode huid of een verdikking op de prikplek.
  • Sommige jongens en meisjes krijgen buikpijn, hebben last van misselijkheid, moeheid, hoofdpijn of koorts.

Al deze symptomen duren maar kort. Als je er al last van krijgt, is dat vaak binnen 3 dagen voorbij.

Bijsluiter

In de bijsluiters vind je veel informatie over bijwerkingen. Dat er bijwerkingen kúnnen zijn, betekent niet dat je ze ook echt krijgt. De producent is verplicht om elke klacht die ooit is binnengekomen over een vaccin in de bijsluiter te zetten. Slechts een heel klein percentage van deze klachten blijkt echt met de vaccinatie in verband gebracht te kunnen worden.