Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Er zijn steeds meer uitbraken van mazelen in Europa. Heb je vragen of wil je meer informatie over mazelen of de vaccinatie tegen deze ernstige infectieziekte?

Lees meer

Pneu

Deze vaccinatie beschermt tegen de pneumokokkenziekte.

Het vaccin wordt al op jonge leeftijd gegeven, omdat dan deze ziekten het gevaarlijkst zijn. De vaccinatie tegen pneumokokken wordt 3 keer gegeven: met 3 maanden, 5 maanden en 11 maanden. Pas na het voltooien van de basisreeks is een kind voldoende beschermd. Tot 18 jaar kun je deze vaccinatie gratis bij het CJG halen.

Prik in de arm

Plaats van de prik

De Pneu-vaccinatie wordt op babyleeftijd in het been gegeven, oudere kinderen krijgen hem meestal in de arm. Het vaccin wordt tegelijkertijd met de DKTP-Hib-HepB-prik gegeven.

Bijwerkingen

De bijwerkingen kunnen ontstaan een paar uur na de vaccinatie tot 2 dagen erna. De meeste kinderen hebben weinig last van bijwerkingen.

De bijwerkingen die het meeste voorkomen zijn:

  • pijn, roodheid en/of zwelling rond de prikplek;
  • koorts, huilerig en hangerigheid.

Andere weinig en zeldzaam voorkomende bijwerkingen zijn:

  • langdurig ontroostbaar huilen (meer dan 3 uur);
  • wegraken of flauwvallen;
  • zeer hoge koorts;
  • koortsstuipen.

Neem in deze gevallen altijd contact op met een arts.

Bijsluiter

In de bijsluiters vind je veel informatie over bijwerkingen. Dat er bijwerkingen kúnnen zijn, betekent niet dat je ze ook echt krijgt. De producent is verplicht om elke klacht die ooit is binnengekomen over een vaccin in de bijsluiter te zetten. Slechts een heel klein percentage van deze klachten blijkt echt met de vaccinatie in verband gebracht te kunnen worden.