Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Er zijn steeds meer uitbraken van mazelen in Europa. Heb je vragen of wil je meer informatie over mazelen of de vaccinatie tegen deze ernstige infectieziekte?

Lees meer

Hib-ziekten

In het Rijksvaccinatieprogramma wordt tegen infectieziekten gevaccineerd. Daar horen ook de Hib-ziekten bij. Wie wel wordt gevaccineerd tegen Hib-ziekten maar toch geïnfecteerd wordt met de Hib-bacterie, heeft over het algemeen minder (ernstige) symptomen.

Welke symptomen dat zijn, lees je op deze pagina. Ook vind je hier informatie over besmetting en hoe vaak dit type infectieziekten voorkomt.

  • Symptomen: hier vind je de klachten die voorkomen bij de infectieziekte.
  • Besmetting: onder deze kop lees je wanneer en op welke wijze iemand met die infectieziekte besmettelijk is.
  • Hoe vaak komt het voor: hier vertellen we hoe vaak de infectieziekte voorkomt.
  • Welke vaccinatie beschermt tegen Hib-ziekten: hier zie je welke vaccinatie tegen de infectieziekte beschermt.

Symptomen

De eerste klachten bij Hib-ziekten zijn vaak hoge koorts, hoofdpijn, overgeven en bleek zien. Wordt het ernstiger, dan kunnen Hib-ziekten leiden tot hersenvliesontsteking, longontsteking en gewrichtsontsteking. Bovendien kunnen kinderen stikken. Er moet dus snel behandeld worden. Hersenvliesontsteking herken je aan rood-paarse stippen op de huid die niet weg te drukken zijn. De nek wordt stijf waardoor de kin niet meer tegen de borst kan en baby’s hebben pijn bij het verschonen van de luier.

Besmetting

Vooral baby’s en jonge kinderen raken besmet met de Hib-bacterie. Dit gebeurt als anderen die de bacterie bij zich dragen hoesten en niezen. 5% van de bevolking draagt de bacterie bij zich zonder ziek te worden, maar ze kunnen wel anderen besmetten. Deze dragers kunnen de bacterie kwijtraken door een behandeling met antibiotica. Ze zijn niet meer besmettelijk vanaf één dag na het starten met antibiotica.

Hoe vaak komt het voor?

Voor de invoering van de Hib-vaccinatie in 1993 werden in Nederland elk jaar zo’n 700 kinderen onder de 5 jaar ernstig ziek. Ongeveer de helft van hen kreeg een hersenvliesontsteking, de andere helft bloedvergiftiging en/of strotklepontsteking. Soms met ernstig blijvende gevolgen of overlijden tot gevolg. Tegenwoordig zijn er jaarlijks nog maar enkele tientallen gevallen van ernstige Hib-infecties, voornamelijk bij ongevaccineerde kinderen.

Welke vaccinatie beschermt tegen hib-ziekten?

De DKTP-Hib-HepB-vaccinatie beschermt tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio, hib-ziekte en hepatitis B.

Vragen?

Wij helpen je graag verder

Bekijk alle veelgestelde vragen
Hoe krijg je een infectieziekte?

Je kunt een infectieziekte krijgen door:

  • Besmet eten of drinken.
  • Het inademen van micro-organismen die in de lucht zweven.
  • Contact met iemand die besmet is.
  • Bacteriën die in een wond komen.

Vooral oudere mensen en jonge kinderen zijn vatbaar voor infectieziekten. Zij lopen het grootste risico op ernstige complicaties of overlijden. Vaccinatie vermindert de kans hierop. Ook zorgt het ervoor dat gevaarlijke infectieziekten minder voorkomen. Wie wel wordt gevaccineerd maar de ziekte toch krijgt, heeft vaak minder (ernstige) symptomen en complicaties.

Hoe voert het CJG het Rijksvaccinatieprogramma uit?

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stuurt aan ouders (of de jongere) de vaccinatiekaarten, het vaccinatiebewijs en een folder over het Rijksvaccinatieprogramma. Bij kinderen tot 4 jaar geven wij de vaccinaties tijdens de afspraken op onze CJG-locaties. Oudere kinderen en jongeren krijgen een uitnodiging voor een vaccinatiedag die 2 keer per jaar op diverse locaties in de regio Rotterdam-Rijnmond plaatsvindt. In uitzonderingsgevallen (bijvoorbeeld wanneer een kind net in Nederland is komen wonen of zeer angstige is) kunnen oudere kinderen ook gevaccineerd worden op één van onze CJG-locaties.

In mijn omgeving zijn kinderen die niet gevaccineerd zijn. Loopt mijn kind nu risico op een ziekte?

Een kind loopt altijd (enig) risico op een ziekte, maar dat risico verkleint als je kind er zelf tegen is ingeënt. Daarnaast is voor de meeste ziekten waartegen wij vaccineren de groepsimmuniteit op veel plekken hoog genoeg. Wel zien we helaas dat dit op steeds meer plekken niet meer het geval is (de laatste jaren zien we dat de vaccinatiegraad van het Rijksvaccinatieprogramma is afgenomen), wat de kans vergroot dat je kind met deze ziektes wordt besmet.

Bekijk alle veelgestelde vragen