Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Er zijn steeds meer uitbraken van mazelen in Europa. Heb je vragen of wil je meer informatie over mazelen of de vaccinatie tegen deze ernstige infectieziekte?

Lees meer

Zwangeren

Het Rijksvaccinatieprogramma voor jouw baby begint al tijdens de zwangerschap. Als jij 22 weken of langer zwanger bent kun je bij ons gratis een vaccinatie krijgen tegen kinkhoest. Kom je tussen 15 oktober en 1 maart? Dan kunnen we je ook een griepprik geven.

Afspraak maken
Zwangere

Waarom vaccineren als je zwanger bent?

Als je je tijdens je zwangerschap laat vaccineren tegen een infectieziekte, is je kind meteen al vanaf de geboorte beschermd. Dat is vooral fijn bij griep en kinkhoest, omdat deze ziekten erg gevaarlijk kunnen zijn voor jonge baby’s. De vaccinatie zorgt ervoor dat je zelf niet ziek wordt en je draagt via de placenta antistoffen over aan je baby. Zo zijn jullie de eerste maanden na de geboorte goed beschermd. Als jij je laat vaccineren tegen kinkhoest, hoeft je baby een prik minder. Ook is de kans kleiner dat jullie door griep in het ziekenhuis belanden.

Heb je in een eerdere zwangerschap al de prik gehaald? Haal deze dan ook tijdens een volgende zwangerschap.

22 wekenprik

Kinkhoest komt weer vaker voor. Deze besmettelijke ziekte die zeer gevaarlijk is voor jonge baby’s. Je kunt je kind hier tijdens de zwangerschap al tegen beschermen. 

Meer informatie

Griepprik

Echte griep kan levensgevaarlijk zijn voor jou en je baby. Met een griepprik tijdens de zwangerschap worden jij en je kind niet of in elk geval veel minder ziek.

Meer informatie

Maak een afspraak

Jouw verloskundige of gynaecoloog verwijst je als je tussen de 14 en 22 weken zwanger bent naar ons door. Je kunt een afspraak maken als je 22 weken of langer zwanger bent, én wanneer je de 20-wekenecho hebt gehad.

Afspraken maken, wijzigen en annuleren kan gemakkelijk via Mijn CJG Rijnmond. Inloggen doe je met jouw DigiD. Lukt het niet? Neem dan contact met ons op en we helpen je verder. Let op: houd je BSN-nummer bij de hand.

Wat moet je meenemen?

 • Je legitimatiebewijs (ID-kaart, rijbewijs, paspoort of vreemdelingendocument)
 • De zwangerschapsduur of uitgerekende datum
 • Als je medicijnen gebruikt: de naam ervan

2 prikken tegelijk, wel zo handig!

Wil je de vaccinatie tegen kinkhoest tegelijk halen met de griepprik? Plan de afspraak dan tussen 15 oktober en 1 maart. Duurt het nog even voordat het griepseizoen start? Dan adviseren we je prik tegen kinkhoest eerder dan de griepprik te halen. Als je de vaccinatie tegen kinkhoest al hebt gehad, is het ook mogelijk om de griepprik apart te halen. 

Het is handig om de vaccinatie tegen kinkhoest en de griepprik te combineren: zo hoef je maar 1 keer bij ons langs te komen. Bovendien heb je maar 1 keer last van eventuele bijwerkingen zoals een pijnlijke arm of een minder fit gevoel.

Wat kan je verwachten

Ben jij 22 weken of langer zwanger, heb jij de 20-wekenecho al gehad en haal je binnenkort de vaccinatie tegen kinkhoest? In deze video zie je wat je van de vaccinatie kunt verwachten.

Vragen?

Wij helpen je graag verder

Bekijk alle veelgestelde vragen
Hoe maak ik een afspraak voor de vaccinaties tijdens de zwangerschap?

Je kan via Mijn CJG Rijnmond zelf een afspraak maken voor de vaccinatie tegen kinkhoest en de griepprik. Om in te loggen heb je je DigiD nodig.

Lukt dit niet? Neem dan contact met ons op. Houd je BSN-nummer bij de hand.

Hoe weet ik dat mijn afspraak voor de vaccinaties tijdens de zwangerschap is ingepland?

Zwangeren kunnen via Mijn CJG Rijnmond een afspraak maken voor de vaccinatie tegen kinkhoest en/of de griepprik. Je ontvangt een bevestiging als je hebt aangegeven dit te willen ontvangen. Controleer in jouw mailbox of je deze hebt ontvangen. Zie je hem niet, kijk dan bij je ongewenste e-mails (spambox).

Ik wil mijn afspraak verzetten. Hoe kan ik dat doen?

Zwangeren

 • Mocht je toch niet kunnen op het gekozen moment, dan kun je de afspraak in Mijn CJG Rijnmond verzetten. De gemaakte afspraak staat onder Mijn afspraken.
  Lukt het niet, neem dan contact met ons op.

Kinderen

 • Op een CJG-locatie: neem dan contact met ons op. We plannen dan samen een nieuwe afspraak in. 
 • Tijdens vaccinatiedagen: heeft je kind een uitnodiging voor de vaccinatiedagen en kun je niet op het tijdstip dat aangegeven staat? Kom dan op een ander moment of ga naar een andere priklocatie. Dit hoef je niet vooraf aan ons te melden.
Mag ik iemand meenemen die me steunt tijdens het vaccineren?

Zwangeren:

 • Je mag altijd iemand een begeleider meenemen, denk bijvoorbeeld aan je partner, vriendin of moeder. 

Kinderen:

 • Kinderen tot 12 jaar zijn verplicht om met een volwassen begeleider te komen.
 • Ben je nog geen 18 jaar? We adviseren dan om een volwassen begeleider mee te nemen, denk bijvoorbeeld aan je vader, moeder of een vriendin.
Hoe lang duurt de afspraak?

De afspraak duurt ongeveer 10 minuten (de prik zelf maar een paar seconden). Doordat we met vaste afspraken werken, zijn de wachttijden kort. Daarom is het belangrijk dat je komt op het tijdstip die staat in jouw uitnodiging.

Bekijk alle veelgestelde vragen

Twijfel je nog?

Je mag zelf kiezen of je jouw kind wel of niet wilt laten vaccineren. Ben je gaan twijfelen, bijvoorbeeld door alles wat erover wordt gezegd en geschreven op sociale media? Wij gaan er graag met je over in gesprek, zodat je zelf een weloverwogen keuze kunt maken.

Twijfels, wat nu?