Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Om kinderen nóg beter te beschermen tegen ernstige infectieziekten gaat het Rijksvaccinatieprogramma vanaf 2025 veranderen.

Lees meer

Kinkhoestvaccinatie

Ben je 22 weken of langer zwanger? Dan kun je bij ons gratis de DKT-prik halen tegen difterie, kinkhoest en tetanus. Door deze prik zijn jullie beiden beschermd tegen kinkhoest. Je draagt je antistoffen over aan je nog ongeboren baby, die zo gelijk vanaf de geboorte goed is beschermd.

Zwangere die je lachend aankijkt

Content

Waarom de 22 wekenprik halen?

De 22 wekenprik, ook wel de DKT-vaccinatie, haal je als je zwanger bent. Het beschermt tegen difterie, kinkhoest en tetanus, vandaar de naam DKT. Deze combinatie wordt gegeven omdat er geen vaccin is dat alleen tegen kinkhoest beschermt. Je baby heeft dan na de geboorte 1 vaccinatie minder nodig om goed beschermd te zijn tegen kinkhoest. Je baby krijgt zijn eerste vaccinatie tegen kinkhoest op de leeftijd van 3 maanden. Alleen in uitzonderingsgevallen hebben baby’s toch tussen 6 en 9 weken een extra DKTP-Hib-HebB-prik nodig. Bijvoorbeeld als zij vóór 37 weken zwangerschap zijn geboren.

Ben jij 22 weken of langer zwanger, heb jij de 20-wekenecho al gehad en haal je binnenkort de vaccinatie tegen kinkhoest? In deze video zie je wat je van de vaccinatie kunt verwachten.

Plaats van de prik

Je krijgt de prik in je bovenarm. Haal je de griepprik tegelijk met de vaccinatie tegen kinkhoest? Dan krijg je in iedere bovenarm 1 prik. Behalve dat je misschien aan beide kanten een pijnlijke arm hebt, leidt dit niet tot meer klachten. Sterker nog: omdat je de prikken op 1 dag haalt, heb je nu maar 1 keer kans op mogelijke bijwerkingen.

Tip: draag korte mouwen of loszittende kleding als je de vaccinatie komt halen.

Maak een afspraak

Jouw verloskundige of gynaecoloog verwijst je als je tussen de 14 en 22 weken zwanger bent naar ons door. Je kunt een afspraak maken als je 22 weken of langer zwanger bent, én wanneer je de 20-wekenecho hebt gehad.

Afspraken maken, wijzigen en annuleren kan gemakkelijk via Mijn CJG Rijnmond. Inloggen doe je met jouw DigiD. Lukt het niet? Neem dan contact met ons op en we helpen je verder. Let op: houd je BSN-nummer bij de hand.

Wat moet je meenemen?

  • Je legitimatiebewijs (ID-kaart, rijbewijs, paspoort of vreemdelingendocument)
  • De zwangerschapsduur of uitgerekende datum
  • Als je medicijnen gebruikt: de naam ervan

22 wekenprik: wat kun je verwachten?

Bijwerkingen en bijsluiters

Bijwerkingen van de DKT-vaccin komen niet vaak voor. Heb jij ze wel, dan ontstaan ze meestal een paar uur tot 2 dagen na de vaccinatie. 

De bijwerkingen die het meeste voorkomen zijn:

  • Pijn, roodheid of zwelling rond de prikplek
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Niet lekker voelen

In bijsluiters vind je veel informatie over bijwerkingen. Dat zijn bijwerkingen die ooit zijn gemeld bij gebruik van een vaccin of medicijn; het wil niet zeggen dat ze erdoor veroorzaakt zijn.

Vragen?

Wij helpen je graag verder

Bekijk alle veelgestelde vragen
Ik wil mijn afspraak verzetten. Hoe kan ik dat doen?

Zwangeren

  • Mocht je toch niet kunnen op het gekozen moment, dan kun je de afspraak in Mijn CJG Rijnmond verzetten. De gemaakte afspraak staat onder Mijn afspraken.
    Lukt het niet, neem dan contact met ons op.

Kinderen

  • Op een CJG-locatie: neem dan contact met ons op. We plannen dan samen een nieuwe afspraak in. 
  • Tijdens vaccinatiedagen: heeft je kind een uitnodiging voor de vaccinatiedagen en kun je niet op het tijdstip dat aangegeven staat? Kom dan op een ander moment of ga naar een andere priklocatie. Dit hoef je niet vooraf aan ons te melden.
Hoe weet ik dat mijn afspraak voor de vaccinaties tijdens de zwangerschap is ingepland?

Zwangeren kunnen via Mijn CJG Rijnmond een afspraak maken voor de vaccinatie tegen kinkhoest en/of de griepprik. Je ontvangt een bevestiging als je hebt aangegeven dit te willen ontvangen. Controleer in jouw mailbox of je deze hebt ontvangen. Zie je hem niet, kijk dan bij je ongewenste e-mails (spambox).

Mag ik iemand meenemen die me steunt tijdens het vaccineren?

Zwangeren:

  • Je mag altijd iemand een begeleider meenemen, denk bijvoorbeeld aan je partner, vriendin of moeder. 

Kinderen:

  • Kinderen tot 12 jaar zijn verplicht om met een volwassen begeleider te komen.
  • Ben je nog geen 18 jaar? We adviseren dan om een volwassen begeleider mee te nemen, denk bijvoorbeeld aan je vader, moeder of een vriendin.
Hoe lang duurt de afspraak?

De afspraak duurt ongeveer 10 minuten (de prik zelf maar een paar seconden). Doordat we met vaste afspraken werken, zijn de wachttijden kort. Daarom is het belangrijk dat je komt op het tijdstip die staat in jouw uitnodiging.

Hoe maak ik een afspraak voor de vaccinaties tijdens de zwangerschap?

Je kan via Mijn CJG Rijnmond zelf een afspraak maken voor de vaccinatie tegen kinkhoest en de griepprik. Om in te loggen heb je je DigiD nodig.

Lukt dit niet? Neem dan contact met ons op. Houd je BSN-nummer bij de hand.

Bekijk alle veelgestelde vragen

Twijfel je nog?

Je mag zelf kiezen of je je (kind) wel of niet laat vaccineren. Ben je gaan twijfelen, bijvoorbeeld door alles wat erover wordt gezegd en geschreven op sociale media? Wij gaan er graag met je over in gesprek, zodat je zelf een weloverwogen keuze kunt maken.

Twijfels, wat nu?