Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Er zijn steeds meer uitbraken van mazelen in Europa. Heb je vragen of wil je meer informatie over mazelen of de vaccinatie tegen deze ernstige infectieziekte?

Lees meer

BMR

Deze vaccinatie beschermt tegen bof, mazelen en rodehond.

Content

De BMR-vaccinatie beschermt tegen bof, mazelen en rodehond en is tot 18 jaar gratis bij het CJG te halen. Je kind krijgt het vaccin rond de leeftijd van 14 maanden. Bij 5% van de kinderen slaat de eerste vaccinatie niet goed aan, daarom worden de kinderen rond 9 jaar nogmaals gevaccineerd. Deze 2 inentingen samen zorgen voor een langdurige bescherming.

In sommige landen is het risico op het oplopen van mazelen veel hoger dan in Nederland. Bij reizen naar een van deze landen wordt bij kinderen tussen de 6 en 12 maanden geadviseerd een extra BMR vaccinatie te laten geven via reizigersspreekuur van bijvoorbeeld de GGD of Travel clinic. Met 14 maanden en rond 9 jaar wordt de BMR vaccinatie herhaald. Reis je naar een van deze landen en je kind is al 12 maanden geweest? Bespreek dan met CJG Rijnmond of de BMR vaccinatie van 14 maanden eerder gegeven kan worden.

Prik in de arm van een meisje

Plaats van de prik

De BMR-vaccinatie wordt gegeven in de arm of het been. Tegelijkertijd wordt de MenACWY-prik gegeven.

Bijwerkingen

Na een BMR-inenting komen de volgende bijwerkingen vaak voor. Op de dag van vaccinatie en/of de volgende dag: koorts, hangerigheid, klachten rond de prikplek.

De bijwerkingen die het meeste voorkomen zijn:

  • koorts;
  • huilen;
  • hangerigheid

Na 5 tot 12 dagen kunnen klachten voorkomen die lijken op de ziekten waartegen gevaccineerd wordt: koorts, vlekjes, dikke wang. Deze klachten verdwijnen vanzelf en hoeven niet behandeld worden.

Andere weinig en zeldzaam voorkomende bijwerkingen van de BMR – vaccinatie zijn:

  • hoge koorts en heftige huiduitslag;
  • bloeduitstorting;
  • gewrichtsklachten.

Neem in deze gevallen altijd contact op met een arts.

Bijsluiter

In de bijsluiters vind je veel informatie over bijwerkingen. Dat er bijwerkingen kúnnen zijn, betekent niet dat je ze ook echt krijgt. De producent is verplicht om elke klacht die ooit is binnengekomen over een vaccin in de bijsluiter te zetten. Slechts een heel klein percentage van deze klachten blijkt echt met de vaccinatie in verband gebracht te kunnen worden.