Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Mazelen in de regio Rotterdam-Rijnmond: dit moet je doen als je kind klachten heeft en hoe kun je je kind beschermen

Lees meer

RS-virus (RSV)

Het RS-virus is een besmettelijk virus dat voorkomt in de herfst en winter. Bijna alle kinderen krijgen het RS-virus, maar vooral baby’s kunnen er erg ziek van worden. De RSV-prik beschermt tegen het virus. Wie na de prik toch het RS-virus krijgt, heeft over het algemeen minder (ernstige) klachten.

Content

Op deze pagina lees je wat het RS-virus is, hoe je besmet kan raken en hoe vaak de infectieziekte voorkomt. Ook geven we tips voor wat je kan doen als je kind het virus heeft en hoe je besmetting kan voorkomen. 

De symptomen van het RS-virus

Bij de meeste kinderen geeft het RS-virus milde verkoudheidsklachten. Het gaat dan vooral om neusverkoudheid en hoesten. De klachten verdwijnen na een paar dagen tot een week vaak vanzelf. Sommige baby’s kunnen ernstig ziek worden van het virus. In zulke gevallen kan het leiden tot benauwdheid, een piepende ademhaling, koorts, longontsteking, ontsteking van de kleine luchtwegen (bronchiolitis), oorontsteking en zelfs bloedvergiftiging (sepsis). Opname in het ziekenhuis is dan noodzakelijk.  

Voor sommige mensen kan het virus gevaarlijk zijn. Dit zijn: 

  • Baby’s die aan het begin van het RSV-seizoen (in de herfst) jonger waren dan 6 maanden.  

  • Kinderen jonger dan 2 jaar met verschillende longaandoeningen. 

Hoe raak je besmet met het RS-virus?

Het RS-virus kan via de lucht worden verspreid, als iemand die ermee besmet is niest of hoest. Maar ook als virusdruppels terechtkomen op handen, spullen of kleding, kan het virus zich verspreiden. 

Hoe vaak komt het RS-virus voor? 

Het RS-virus komt veel voor in de herfst en de winter (oktober t/m maart). Bijna alle kinderen krijgen te maken met een RSV-infectie. Bij de meeste kinderen is het onschuldig, maar vooral kinderen jonger dan 1 jaar kunnen ernstig ziek worden. Jaarlijks worden 1.500 tot 3.000 kinderen met het RS-virus opgenomen in het ziekenhuis, 10% van hen komt op de intensive care.  

Wat kun je doen als je kind het RS-virus heeft?

  • Zorg dat je kind voldoende uitrust. Leg hem in zijn bedje of houd hem vast als hij dat liever heeft.  

  • Heeft je kind klachten die ernstiger zijn dan alleen niezen en hoesten? Bijvoorbeeld koorts, een piepende ademhaling of benauwdheid? Of gedraagt hij zich anders dan normaal? Ga dan naar de huisarts.

Welke prik beschermt tegen het RS-virus?

De RSV-prik beschermt tegen ernstig ziek worden door het RS-virus. Het is een immunisatie. Dat betekent dat de prik antistoffen bevat tegen het RS-virus. Bij een immunisatie maakt het lichaam dus niet zelf antistoffen aan, zoals bij een vaccinatie. Daarom werkt de prik ongeveer 6 maanden, precies zo lang als het RS-seizoen duurt. Baby’s kunnen deze prik krijgen tijdens hun eerste RVS-seizoen vanaf het najaar van 2025.  
 
Er is ook een prik voor zwangeren tegen het RS-virus. Deze zit niet in het Rijksvaccinatieprogramma, maar is wel verkrijgbaar tegen betaling. Let op: afhankelijk van wanneer je deze prik haalt, heeft je kind soms alsnog de RSV-prik nodig voor goede bescherming in het eerste levensjaar.  

Is mijn kind beschermd tegen het RS-virus?

Als je baby de RSV-prik heeft gekregen, is hij daarna 6 maanden beschermd tegen ernstig ziek worden door het RS-virus. Na het eerste levensjaar is de kans heel klein dat je kind ernstig ziek wordt van het RS-virus. Immunisatie is dan niet meer nodig. 

Hoe voorkom je het RS-virus?

  • Contact vermijden met mensen die het RS-virus hebben is lastig. Dat komt omdat het RS-virus veel lijkt op een gewone verkoudheid, en dat komt veel voor in de herfst en winter. Zorg daarom, net als bij een gewone verkoudheid, voor goede hygiëne: was je handen en hoest en nies in je ellenboog.  

  • Borstvoeding helpt baby’s het eerste jaar tegen het RS-virus te beschermen. 

Reizen naar het buitenland

Heb je plannen om naar het buitenland te gaan? Overleg dan met het CJG om te zien of het nodig is om het vaccinatieschema van jouw kind aan te passen. Voor het RS-virus is het meestal niet nodig om eerder een prik te halen, behalve als het risico op infectieziekten in dat land hoog is. Kijk ook op de website van GGD Rotterdam-Rijnmond Reizigersvaccinatie om te zien welke vaccinaties worden geadviseerd.  

RIVM-video: Wat is het RS-virus?