Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Er zijn steeds meer uitbraken van mazelen in Europa. Heb je vragen of wil je meer informatie over mazelen of de vaccinatie tegen deze ernstige infectieziekte?

Lees meer

Jongeren vaccineren tegen meningokokken

Alle kinderen in Nederland hebben recht op gratis vaccinaties tegen een aantal ernstige ziekten. De meeste kreeg je toen je klein was, maar ook als je ouder bent geven wij vaccinaties. Als je 14 bent, krijg je een vaccinatie tegen de meningokokkenziekte.

Wanneer zijn de vaccinatiedagen?
Doelgroep voor het halen van Men ACWY vaccinaties uit het RVP

Waarom vaccineren tegen MenACWY?

In het jaar dat je 14 jaar wordt, krijg je een uitnodiging voor een prik tegen meningokokken type A,C,W en Y. Deze prik beschermt je tegen een vorm van hersenvliesontsteking. Je krijgt de vaccinatie op deze leeftijd, omdat dan de kans groter is dat je de bacterie oploopt en verspreid.

Misschien zie je een beetje op tegen de prik. Heel begrijpelijk, maar de meeste jongeren zeggen na de vaccinatie: 'Als je daar dan zit, dan is het best een beetje spannend, maar het viel reuze mee. Het was zo voorbij en deed eigenlijk veel minder pijn dan ik had gedacht!' Heb je last van prikangst? Raakt je al in paniek bij de gedachte aan een prik? Samen helpen we je de vaccinatiedag door.

Meningokokken vaccinatie

De meningokokkenziekte is overdraagbaar is van mens op mens en kan leiden tot hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging of zelfs overlijden. 

Meer over de vaccinatie

Deze mensen zijn er voor jou

Waar kun je een prik halen?

CJG Rijnmond organiseert in de regio Rotterdam-Rijnmond vaccinatiedagen waar jongeren tot 18 jaar gratis vaccinaties kunnen halen. Er is altijd wel een priklocatie bij jou in de buurt. 

Mis je nog een prik?

Dan kun je ook terecht op onze vaccinatiedagen om de vaccinatie alsnog gratis te halen. Bekijk het overzicht van onze vaccinatiedagen voor een moment en locatie die jou uitkomt.

Wat moet je meenemen?

  • Vaccinatiekaarten (gekregen van het RIVM)
  • Vaccinatiebewijs of GroeiGids
  • Identiteitsbewijs (vanaf 14 jaar)
  • Bijlage CJG Rijnmond voor toestemming gegevensuitwisseling, deze zit bij de uitnodiging van het RIVM

Vaccinatiekaart kwijt? Dat kan gebeuren. Meld het bij binnenkomst en we helpen je verder.

Wat kun je op een vaccinatiedag verwachten?

Benieuwd hoe zo’n vaccinatiedag eruitziet? In het bovenstaande filmpje zie je wat je kunt verwachten. 

Bijwerkingen en bijsluiters

De meeste jongeren hebben weinig last van bijwerkingen. De bijwerkingen die het meeste voorkomen zijn:

  • Pijn, roodheid en/of zwelling rond de prikplek
  • Koorts 
  • Een slap gevoel

De bijwerkingen kunnen ontstaan een paar uur na de vaccinatie tot 2 dagen erna. In een heel enkel geval kun je last krijgen van zeer hoge koorts en koortsstuipen. Laat dan je ouder(s) of verzorger(s) contact opnemen met een arts.

Tip: eet iets voor je de prik(ken) komt halen. Dan voel je je tijdens de vaccinatie zo goed mogelijk.

Vragen?

Wij helpen je graag verder

Bekijk alle veelgestelde vragen
Ik twijfel of ik mijn prik ga halen. Hoe maak ik mijn keuze?

Twijfel je of je de prik(ken) wel moet gaan halen? Check eens onze pagina over twijfels. Het is heel normaal om die te hebben. We geven je graag betrouwbare informatie zodat jij een keuze kan maken die bij je past. En zit je toch nog met vragen? Dan beantwoorden onze professionals die graag. Hoe klein of gek ze ook lijken te zijn. Voor ons is geen vraag te gek, echt!

Ik ben (een beetje) bang voor de prik. Wat kan ik doen?

Zorg dat je afleiding hebt. Neem bijvoorbeeld je favoriete muziek mee, kijk een video op je smartphone of doe ademhalingsoefeningen. En geef ook zeker bij onze professionals aan dat je het spannend vindt. Dan kijken we samen hoe je meer kunt ontspannen, bijvoorbeeld op de rustige VIP-plek. Lees nog meer tips bij prikangst.

Wie kan meningokokkenziekte krijgen?

Iedereen kan meningokokkenziekte krijgen. Het komt het meest voor bij jonge kinderen en bij tieners. Er zijn verschillende typen meningokokken. Iemand kan dus vaker meningokokkenziekte krijgen.

Wat zijn de openingstijden van de vaccinatiedagen?
Bekijk alle veelgestelde vragen