Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Om kinderen nóg beter te beschermen tegen ernstige infectieziekten gaat het Rijksvaccinatieprogramma vanaf 2025 veranderen.

Lees meer

Heb je vragen of twijfel je over vaccineren?

Als jongere ben je baas over je eigen lijf: jij bepaalt of je je laat vaccineren. De meeste mensen vinden zo’n prik heel normaal, maar je kan ook twijfels hebben of vragen. Hier lees je er meer over.

Twijfelende jongere

Content

Heb je vragen of twijfel je?

Is het gevaarlijk? Doet het pijn? Is het echt nodig? Kloppen de enge online verhalen? Je kan heel wat vragen hebben over vaccinaties. Daarom: nee, vaccineren is niet gevaarlijk. Vaccins worden vooraf uitgebreid getest en er gelden heel strenge regels voordat ze worden gegeven. Pijn doet het wel (een klein beetje), maar waar de één een kriebel voelt, voelt de ander een scherpe prik. Da’s heel persoonlijk. En ja: vaccineren is nodig om mensen tegen bepaalde ziekten te beschermen en om te voorkomen dat deze uitbreken. Onze jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen vertellen je er graag meer over, je kunt op verschillende manieren contact met ons opnemen. Zij geven je betrouwbare, medische informatie en luisteren naar je twijfels.

Fake news of echt waar?

Even scrollen en voor je het weet lees je online de ergste horrorverhalen over vaccineren. Maar niet alle informatie is betrouwbaar: fake news dus. Een paar tips om onbetrouwbare informatie te herkennen:

  • Staan er geen wetenschappelijke bronnen bij? 
    Dan kan je je afvragen of de onderzoeksresultaten waar zijn.
  • Als er staat ‘Uit onderzoek blijkt…’ en er geen link naar dat onderzoek staat?
    Dan mag je je ook op je hoofd krabben...
  • Op Vaccine Safety Net staan allerlei betrouwbare websites over vaccineren, goedgekeurd door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO).
  • De bekendste Nederlandse website over vaccinaties is die van het RIVM
    Hier vind je ook informatie over de bijwerkingen van vaccinaties.
  • Weet je het niet meer of ben je ongerust geworden? 
    Je kan met je zorgen en vragen ook bij onze professionals terecht.

Je voorbereiden op een vaccinatie

Oké, je gaat er dus voor, je prik(ken). Vaccinatiekaart in de pocket en gaan. Een beetje voorbereiding is wel handig, zo zit je straks niet als een noob tegenover degene die je gaat vaccineren.

  • De prik komt in je bovenarm(en), dus trek loszittende kleding aan. Hallo huispak!
  • Wil je niet alleen? Neem dan een ouder of een vriend(in) mee, voor wat moral support.
  • Zorg dat je hebt gegeten voordat je je laat vaccineren.
  • Krijg je hartkloppingen als je aan een naald denkt? Geef dat aan, voor mensen met prikangst is er extra aandacht en tijd.
  • Bonustip! Ga lekker sporten of bewegen na je prik: je bloed gaat ervan stromen, hierdoor heb je minder snel last van een stijve arm.

Priklocaties- en data jongeren

Kinderen tot en met 9 jaar worden voor hun prikken uitgenodigd op het CJG. Voor kinderen van 10 jaar en jongeren organiseert CJG Rijnmond in de regio Rotterdam-Rijnmond vaccinatiedagen. Er is altijd wel een priklocatie bij jou in de buurt. Tot 18 jaar kun je bij ons gratis jouw vaccinaties halen

Kind jongen

Last van prikangst?

Raakt je al in paniek bij de gedachte aan een prik? Samen helpen we je de vaccinatiedag door. Hoe?

Lees meer