Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Mazelen in de regio Rotterdam-Rijnmond: dit moet je doen als je kind klachten heeft en hoe kun je je kind beschermen

Lees meer

Zo herken je betrouwbare informatie over vaccinaties

De keuze om jezelf en je kind te laten vaccineren ligt bij jou. Om een weloverwogen beslissing te nemen, is het goed om zelf onderzoek te doen. Bijvoorbeeld door verschillende bronnen te raadplegen. Maar welke informatie is betrouwbaar? We geven je tips dit te herkennen.

https://cms.vaccinatiescjgrijnmond.nl/uploads/images/cutouts-hero-651-x-39/Hero.png

Content

Als je zoekt naar informatie over vaccinaties op het internet, stuit je op een enorme hoeveelheid websites. Als onjuiste informatie eenmaal online staat, blijft dit eindeloos beschikbaar. Doordat er zoveel over vaccineren wordt gezegd en geschreven, kan het lastig zijn om te bepalen welke informatie juist is.  

Welke bronnen over vaccinaties zijn betrouwbaar?  

Om betrouwbare informatie te herkennen, is het in de eerste plaats belangrijk om de bron te controleren. Als bronnen ontbreken is het goed om je af te vragen of de informatie betrouwbaar is. Ook als er wordt gesproken over onderzoek zonder een bron te noemen, is het goed om alert te zijn. Als er wel een bron wordt genoemd, raden we je aan om onderzoek te doen naar de kwaliteit van de bron.  

Zo kun je het Vaccine Safety Net (VSN) raadplegen. Dit is een internationaal netwerk van informatieve websites over vaccinaties. Dit keurmerk helpt om te kunnen beoordelen of de aangeboden informatie betrouwbaar is. De aangesloten websites hebben allemaal de goedkeuring van de Wereldgezondheidsorganisatie. 

Betrouwbare bronnen zijn, onder andere:

Ook goed om te checken

Naast de betrouwbaarheid van de bron, raden we aan om altijd alert te zijn op de volgende zaken:

  • Controleer de datum
    Kijk altijd wanneer informatie gepubliceerd is. Hoe recenter informatie is, hoe kleiner de kans is dat het achterhaald is.  
  • Controleer de auteur
    Als de persoon die iets zegt of schrijft over vaccineren een expert is op dit vakgebied, controleer dit dan altijd. Een expert versterkt de betrouwbaarheid van de informatie. Dit kan bijvoorbeeld een arts zijn of een onderzoeker die is aangesloten bij een universiteit.  
  • Let op emotionele taal
    Er zijn veel uitgesproken voor- en tegenstanders van vaccineren. Zij bekritiseren en beschuldigen elkaar, vaak op sociale media. Hierdoor is er veel tegenstrijdige informatie te vinden, vaak gebaseerd op emoties, zoals angst, boosheid of geen vertrouwen in de overheid.
  • Vergelijk met andere bronnen
    Lees je iets over vaccinaties, vergelijk de informatie dan met andere betrouwbare bronnen. Staat daar hetzelfde beschreven of toch (net) anders? Houd er rekening mee dat er ook veel wordt nagepraat. Dit hoeft niet altijd juiste informatie te zijn.

In gesprek over vaccineren

Als je zelf onderzoek doet, is het goed om met andere mensen over vaccineren te praten. Bij het CJG staat de deur altijd open. We beantwoorden graag je vragen en geven advies. Je kunt ook een gesprek inplannen met een jeugdarts of jeugdverpleegkundige op het CJG bij jou in de buurt.

Hulp bij jouw keuze