Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Er zijn steeds meer uitbraken van mazelen in Europa. Heb je vragen of wil je meer informatie over mazelen of de vaccinatie tegen deze ernstige infectieziekte?

Lees meer

Moeders van Morgen: onderzoek naar de veiligheid van geneesmiddelen tijdens de zwangerschap

Moeders van Morgen

Van veel geneesmiddelen is bekend dat ze veilig zijn tijdens de zwangerschap, zoals de vaccinatie tegen kinkhoest of foliumzuur. Maar van veel geneesmiddelen is helaas niet goed bekend welke invloed ze hebben tijdens de zwangerschap. Bijvoorbeeld op de gezondheid van de zwangere of de gezondheid van de baby. Terwijl het grootste deel van de zwangere vrouwen geneesmiddelen gebruikt. Lareb is daarom gestart met Moeders van Morgen: een onderzoek naar de veiligheid van het gebruik van medicijnen en en vaccinaties tijdens de zwangerschap en de borstvoedingsperiode.
 

Over Moeders van Morgen

Moeders van Morgen is onderdeel van Bijwerkingencentrum Lareb. Het is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van medicijngebruik en vaccinaties rondom de zwangerschap. Met het Moeders van Morgen onderzoek wordt bijgedragen aan de veiligheid van geneesmiddelen- en vaccinatiegebruik rondom de zwangerschap. Met de ervaringen van de zwangeren van nu kunnen de moeders van morgen weloverwogen keuzes maken. En dat is precies wat CJG Rijnmond ook belangrijk vindt.

De veiligheid van vaccinaties tijdens de zwangerschap

Lareb monitort binnen Moeders van Morgen ook de veiligheid van de maternale vaccinaties, zoals vaccinatie tegen kinkhoest en de griepprik. Ze richten zich hierbij vooral op de bijwerkingen en de invloed van de vaccinaties op het verloop van de zwangerschap en de gezondheid van de baby.

Deelnemen aan het onderzoek?

Zwangeren die willen deelnemen aan het onderzoek kunnen zich aanmelden via moedersvanmorgen.nl. Deze vrouwen wordt gevraagd om 6 online vragenlijsten in te vullen. Deze worden verstuurd vanaf het moment dat je je aanmeld tot maximaal 1 jaar na de uitgerekende datum. Alle zwangere vrouwen kunnen meedoen aan dit onderzoek, Het maakt niet uit of je medicijnengebruikt of vaccinaties krijgt. Het onderzoek heeft geen einddatum en loopt door.

De vragen gaan over gezondheid, leefstijl en of er medicijnen worden gebruikt tijdens de zwangerschap: van zelfzorgmiddelen tot voorgeschreven geneesmiddelen. Ook wordt gevraagd of de zwangere vaccinaties heeft gekregen en foliumzuur of andere vitamines slikt. Daarnaast worden er vragen gesteld over de zwangerschap en de bevalling. Als de baby geboren is, gaan de vragen over zijn of haar gezondheid. Maar ook over het geven van borstvoeding.