Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Er zijn steeds meer uitbraken van mazelen in Europa. Heb je vragen of wil je meer informatie over mazelen of de vaccinatie tegen deze ernstige infectieziekte?

Lees meer

Nieuw in het RVP: vaccin tegen rotavirus

Rotavirus drinkvaccin baby

In 2024 wordt er een vaccin aan het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) toegevoegd. Net als alle andere vaccinaties is deze ook gratis. Alle baby’s die vanaf 1 januari 2024 geboren zijn, krijgen deze vaccinatie rond de 8 weken en 3 maanden aangeboden. Deze vaccinatie is anders dan de vaccinaties die we al kennen. Het vaccin wordt namelijk door middel van druppels in de mond gegeven.

Elk jaar worden ongeveer 3.500 kinderen opgenomen in het ziekenhuis door een rotavirusinfectie. Dit zijn vooral kinderen tot 2 jaar oud. Sommige kinderen, die te vroeg geboren zijn, een te laag geboortegewicht hebben, of een aangeboren afwijking hebben, lopen extra risico om ernstig ziek te worden. Van deze groep overlijden jaarlijks 5 tot 6 kinderen door het rotavirus.

Besmettelijke infectieziekte

Het rotavirus is een besmettelijke ziekte waarbij de maag en darmen ontstoken raken. Kinderen krijgen koorts, worden misselijk, gaan overgeven en krijgen hevige waterdunne diarree. Bijna ieder kind maakt voor het vijfde levensjaar een rotavirusinfectie door.

Geen prik, maar druppels

We gaan de rotavirusvaccinatie 2 keer aan jonge baby’s geven, rond 8 weken en 3 maanden. Onze professional geeft dan een aantal druppels via de mond aan de baby. De vloeistof heeft een wat zoete smaak. Baby's die vanaf 1 januari 2024 geboren zijn krijgen deze vaccinatie aangeboden.

Vragen of meer informatie?

Op dit moment zijn we de uitbreiding van het Rijksvaccinatieprogramma aan het voorbereiden. Zowel (aanstaande) ouders als zorgprofessionals - denk daarbij aan kinderartsen - informeren we komende periode over deze wijzing. Zij ontvangen ook vanuit het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) informatie. Op de website van het RIVM lees je meer over de vaccinatie en staan antwoorden op veelgestelde vragen. Voor professionals is er ook een speciale pagina over de richtlijnen en een e-learning.