Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Er zijn steeds meer uitbraken van mazelen in Europa. Heb je vragen of wil je meer informatie over mazelen of de vaccinatie tegen deze ernstige infectieziekte?

Lees meer

Rotavaccinatie komt in Rijksvaccinatieprogramma

Dinsdag 20 september, op Prinsjesdag, heeft de staatssecretaris van VWS besloten om het vaccin tegen het rotavirus op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Pasgeboren baby bij moeder op schoot

Hiermee wordt het advies van de Gezondheidsraad uit 2021 overgenomen. Het streven is om deze vaccinatie in 2024 op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Met de rotavaccinatie kunnen jaarlijks tussen de 1.900 en 3.400 ziekenhuisopnames worden voorkomen, maar ook 5 tot 6 kinderen onder de 5 jaar die overlijden. Deze vaccinatie wordt door middel van druppels aan zuigelingen gegeven in plaats van een prik. Op het moment dat dit vaccin wordt opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma, is het vaccin gratis. Het is nog niet bekend wanneer dit precies is.

Rotavirus

Een rotavirusinfectie is een besmettelijke ziekte, waarbij de maag en darmen ontstoken raken. Kinderen krijgen koorts, worden misselijk, gaan overgeven en krijgen hevige waterdunne diarree. In Nederland komen veel rotavirusinfecties voor, vooral bij kinderen tussen 6 maanden en 2 jaar oud. Bijna ieder kind maakt voor het vijfde levensjaar een rotavirusinfectie door.