Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Er zijn steeds meer uitbraken van mazelen in Europa. Heb je vragen of wil je meer informatie over mazelen of de vaccinatie tegen deze ernstige infectieziekte?

Lees meer

Steeds meer uitbraken van mazelen in Europa

Van mazelen kunnen vooral kinderen heel erg ziek worden. Deze infectieziekte is heel besmettelijk. Is jouw kind voldoende beschermd tegen mazelen? Bescherm je kind met een vaccinatie. Wat kun je nog meer doen om verspreiding van mazelen te voorkomen?

Kind met mazelen

In 43 van de 50 Europese landen zijn de mazelen uitgebroken. Onder andere in Engeland, Oostenrijk en Frankrijk gaat deze zeer besmettelijke infectieziekte rond. Omdat de vaccinatiegraad de laatste jaren steeds lager wordt, maken (jeugd)artsen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de jeugdgezondheidszorg zich zorgen. Ook in Nederland verspreidt de ziekte zich. GGD Brabant-Zuidoost heeft recent meerdere meldingen ontvangen van mazelen in Eindhoven en omgeving.

Van mazelen kunnen vooral kinderen heel erg ziek worden. Hoge koorts, diarree, rode vlekjes op de huid en last van hoesten, neusverkoudheid en oog- en oorontsteking zijn klachten die kinderen krijgen. Deze infectieziekte is heel besmettelijk. 1 kind kan ongeveer 12 tot 18 andere kinderen besmetten. Zuigelingen krijgen nu rond 14 maanden de vaccinatie tegen (onder andere) mazelen. Het immuunsysteem van het kind geeft dan de beste reactie. De tweede vaccinatie (BMR) is met 9 jaar.

Groter risico om ziek te worden

Als de vaccinatiegraad voor de mazelen onder de 95% komt, is de kans op uitbraken groter. We zien dat zo’n uitbraak eens in de 10 jaar voorkomt. De laatste keer dat mazelen uitbrak, was in 2013. Daarom bereiden de GGD-en en het RIVM zich al geruime tijd voor op deze uitbraak. Doordat de vaccinatiegraad nu landelijk lager ligt, gemiddeld rond de 89%, lopen kinderen een groter risico om ziek te worden. Niet alleen in de Biblebelt, waar mensen zich vanuit hun geloof niet laten vaccineren, maar ook in bepaalde wijken in steden ligt de vaccinatiegraad zelfs onder de 80%. Op plaatsen waar veel kinderen bij elkaar komen, bijvoorbeeld op de kinderopvang, is het risico op besmetting het grootst.

Is mijn kind voldoende beschermd tegen mazelen?

  • Mijn kind heeft 2 vaccinaties gehad: een extra BMR-vaccinatie is dan niet nodig.
  • Mijn kind heeft 1 vaccinatie gehad: het vervroegen van de tweede BMR-vaccinatie is niet nodig.
  • Mijn kind is nog niet gevaccineerd tegen mazelen: bescherm je kind met de BMR-vaccinatie.

Bescherm je kind met een vaccinatie

Bescherm je kind met een gratis vaccinatie tegen mazelen. Na 1 vaccinatie zijn de meeste kinderen al goed beschermd. Dit kan vanaf 14 maanden. Tijdens de afspraak met 14 maanden bieden we onder andere de BMR-vaccinatie aan. Heb je deze afspraak al gehad en is je kind niet gevaccineerd? Neem dan contact met ons op.

Kinderen van 9 jaar die nog geen (tweede) vaccinatie hebben gehad, hebben van het RIVM een brief gekregen in verband met de BMR- en DTP-vaccinatie:

  • Kinderen geboren in 2014 die de vaccinatie nog niet hebben gehad zijn welkom op onze vaccinatiedagen in maart en april voor de BMR- en DTP-vaccinatie.
  • Kinderen geboren in 2015 worden op één van onze CJG-locaties opgeroepen voor de BMR- en DTP-vaccinatie. Heb je nog geen uitnodiging gehad en heeft je kind de BMR-vaccinatie nog nooit gehad? Neem dan contact met ons op.
  • Heeft je kind (vanaf 8 jaar) nog nooit een BMR-vaccinatie gehad en heb je geen uitnodiging voor de BMR-vaccinatie ontvangen? Kom dan ook naar onze vaccinatiedagen in maart en april.
  • Is je kind jonger dan 14 maanden? Het is niet nodig om je afspraak rond 14 maanden te vervroegen, omdat de BMR vaccinatie op deze leeftijd de beste bescherming geeft. De BMR vaccinatie wordt onder de 12 maanden alleen in uitzonderingsgevallen gegeven, omdat dit een minder goede bescherming op de lange termijn geeft, zelfs na de BMR vaccinaties rond 14 maanden en rond 9 jaar.

Let op: je kan bij CJG Rijnmond alleen de vaccinatie halen wanneer je in de regio Rotterdam-Rijnmond woont.

Dit kun je doen om verspreiding van mazelen te voorkomen

Om mazelen bij kinderen te voorkomen, adviseren we het volgende:

  • Zorg voor goede hygiëne: was je handen en zorg ervoor dat je in je elleboog hoest en niest.
  • Is je kind (nog) niet beschermd door een vaccinatie en zijn er gezinsleden die klachten hebben die bij mazelen kunnen passen, zoals hoge koorts, rode vlekjes of hoesten? Of heeft een gezinslid klachten die passen bij de infectieziekte en contact gehad met een patiënt met mazelen? Neem dan contact op met de huisarts. 
  • Heb je plannen om naar een Europees land te gaan? Heb je nauw dan contact met de lokale bevolking (logeren bij mensen thuis, familiebezoek)? Kijk dan op de website van GGD Rotterdam-Rijnmond Reizigersvaccinatie om na te gaan welke vaccinaties geadviseerd worden.

Vragen of meer informatie?

Heb je vragen over het Rijksvaccinatieprogramma, de vaccinaties of infectieziekten waartegen wij vaccineren? Neem gerust contact op. Ook als je twijfels hebt. Onze professionals staan voor je klaar om je betrouwbare informatie en advies te geven.