Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Er zijn steeds meer uitbraken van mazelen in Europa. Heb je vragen of wil je meer informatie over mazelen of de vaccinatie tegen deze ernstige infectieziekte?

Lees meer

Welke vaccinaties geven we?

Het Rijksvaccinatieprogramma bestaat uit vaccins tegen verschillende infectieziekten. Klik op het vaccin om te zien tegen welke infectieziekten het beschermt, wanneer het wordt gegeven en hoe vaak. Ook de bijwerkingen en bijsluiters vind je hier.

Waarom het Rijksvaccinatieprogramma?

In Nederland hebben we het Rijksvaccinatieprogramma, dat is gestart in 1957. De infectieziekten waartegen de vaccinaties beschermen, vormden tot de jaren ’50 een groot probleem voor de volksgezondheid. Inmiddels komen veel infectieziekten in Nederland nog nauwelijks voor. Dat komt naast de vaccinaties onder meer doordat we gezonder eten en beschikken over een betere gezondheidszorg en hygiëne. 

Het is niet verplicht om je kind te laten vaccineren, Door vaccineren beschermen je kind wél tegen vaak zeer besmettelijke (kinder)ziekten én draag je bij aan groepsimmuniteit voor zwakkere kinderen.

Om de 5 á 10 jaar is er een uitbraak van een ziekte waartegen gevaccineerd wordt, meestal onder groepen die niet zijn ingeënt. Daar is de vaccinatiegraad te laag voor groepsimmuniteit, de groepsbescherming die ervoor zorgt dat een ziekte minder vaak voorkomt en ook kinderen worden beschermd die niet zijn ingeënt. Om deze groepsimmuniteit te creëren en te behouden is het belangrijk dat zo veel mogelijk kinderen de vaccinaties krijgen. Als bijna alle kinderen ingeënt zijn, kan een ziekte zelfs helemaal verdwijnen. Dat is bijvoorbeeld gebeurd met de pokken.

Meer informatie over het Rijksvaccinatieprogramma