Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Er zijn steeds meer uitbraken van mazelen in Europa. Heb je vragen of wil je meer informatie over mazelen of de vaccinatie tegen deze ernstige infectieziekte?

Lees meer

Steeds meer pasgeboren baby’s ernstig ziek door kinkhoest

Pasgeboren baby

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ziet dat het aantal baby’s dat ernstig ziek wordt door kinkhoest, snel toeneemt. Vooral in gebieden waar een lage vaccinatiegraad is, is de stijging vooral te zien. Op dit moment wordt bij zo’n 110 kinderen, waarvan ongeveer 20 baby’s, wekelijks kinkhoest vastgesteld. Daarom roepen onderzoekers en artsen van het RIVM op om niet in de buurt te komen van hoogzwangeren en pasgeboren baby’s als je hoest of snottert.
 

Baby’s kunnen heel erg ziek worden van kinkhoest. Dit is een erg besmettelijke ziekte, veroorzaakt door een bacterie. Kinderen krijgen hoestbuien die enkele weken tot maanden kan aanhouden. Soms zelfs zo erg dat ze opgenomen moeten worden in het ziekenhuis. Heel soms overlijdt een baby aan kinkhoest. Ruim 90% van de baby's met kinkhoest in 2024 was niet door vaccinatie beschermd. Ongeveer de helft van deze baby’s is in het ziekenhuis opgenomen.

Dit kun je doen om verspreiding van kinkhoest te voorkomen

Om kinkhoest bij pasgeboren baby’s te voorkomen, wordt het volgende geadviseerd:

Voor zwangeren:

  • Bescherm jezelf en je pasgeboren baby met een gratis vaccinatie tegen kinkhoest tijdens de zwangerschap. Dit kan al vanaf 22 weken zwangerschap. Je kan hiervoor een afspraak maken via Mijn CJG Rijnmond. Inloggen doe je met jouw DigiD.
  • Zorg dat je als je hoogzwanger bent geen contact hebt met mensen die hoesten of snotteren.
     

Voor ouders van jonge baby's:

  • Bescherm je baby tegen kinkhoest met de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma. Het CJG biedt deze vaccinaties gratis aan tijdens onze afspraken. Zorg ervoor dat je deze vaccinaties op tijd haalt. 
  • Is je baby (nog) niet beschermd door een vaccinatie en zijn er gezinsleden die klachten hebben die bij kinkhoest kunnen passen, zoals gierende hoestaanvallen of ernstig hoesten? Of hoestbuien bij een gezinslid die contact heeft gehad met een patiënt met kinkhoest? Neem dan contact op met de huisarts. 

Voor mensen die hoesten of snotteren:

  • Blijf uit de buurt bij hoogzwangeren en baby’s. 

Vragen of meer informatie?

Heb je vragen over het Rijksvaccinatieprogramma, de vaccinaties of infectieziekten waartegen wij vaccineren? Neem gerust contact op. Ook als je twijfels hebt. Onze professionals staan voor je klaar om je betrouwbare informatie en advies te geven.