Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Er zijn steeds meer uitbraken van mazelen in Europa. Heb je vragen of wil je meer informatie over mazelen of de vaccinatie tegen deze ernstige infectieziekte?

Lees meer

Toestemming geven om fouten te voorkomen

CJG Rijnmond voert het Rijksvaccinatieprogramma uit in samenwerking met het RIVM. Met het RIVM wisselen we informatie uit over wie welke prikken heeft gekregen.

Vaccinatiespreekuur bij het CJG

Per 1 januari 2022 hebben we daarvoor eerst toestemming nodig van de zwangeren, ouders van kinderen tot 16 jaar en jongeren vanaf 12 jaar die een prik krijgen.

Meer duidelijkheid én veiligheid

Toestemming geven is belangrijk, legt stafarts Inge Moorman uit: ‘Als we vaccinatie- en persoonsgegevens mogen uitwisselen met het RIVM, kunnen we veel fouten voorkomen. Zo kunnen we voorkomen dat je onterechte uitnodigingen en herinneringen blijft ontvangen van het RIVM. Want verkeerde uitnodigingen zijn niet alleen vervelend en verwarrend, maar ze vergroten ook de kans dat je kind te veel of te weinig vaccinaties krijgt, de verkeerde vaccinaties of vaccinaties op het verkeerde moment. Als we aan het RIVM mogen doorgeven wie welke prik heeft gehad, is daar geen sprake van.’

Zo goed mogelijk beschermd

Als je verhuist buiten de regio Rotterdam-Rijnmond, geeft een andere jeugdgezondheidszorgorganisatie de prikken. Dan is het extra van belang dat er toestemming is om vaccinatie- en persoonsgegevens uit te wisselen met het RIVM. Als de nieuwe jeugdgezondheidsorganisatie jullie gegevens niet kan opvragen bij het RIVM, weten zij niet goed welke prikken nodig zijn. Dankzij het RIVM is er voor professionals een extra check: moet ik inderdaad deze prik op dit moment geven?

Zó gepiept!

Toestemming geef je gemakkelijk via de jeugdverpleegkundige of jeugdarts tijdens een consult. Kun je er zelf niet bij zijn? Dan kun je de toestemming geven via het formulier dat je van ons krijgt. Medio februari 2022 is het ook mogelijk om toestemming te geven via ons ouderportaal.