
Plaats van de prik
Baby’s krijgen de RSV-prik in het bovenbeen.
Mazelen in de regio Rotterdam-Rijnmond: dit moet je doen als je kind klachten heeft en hoe kun je je kind beschermen
Deze prik beschermt baby’s tegen het RS-virus (RSV).
De RSV-prik beschermt tegen het RS-virus. Dit virus veroorzaakt klachten aan de luchtwegen en komt veel voor in de herfst en winter. Het kan vooral voor baby’s erg gevaarlijk zijn. Je kind krijgt de prik daarom in het eerste levensjaar aan het begin van de herfst. Wordt je kind tussen oktober en maart geboren? Dan krijgt hij de prik binnen 2 weken na de geboorte. Dit doen we tijdens het geboorteconsult.
De RSV-prik is een passieve immunisatie. Met andere woorden: de prik bevat antistoffen tegen het RS-virus. Deze antistoffen beschermen je kind voor 6 maanden tegen het virus. Dat is anders dan bij een vaccinatie. Bij een vaccinatie krijgt je kind namelijk een lichte vorm van een virus ingespoten, waarna het lichaam zelf antistoffen gaat aanmaken. Dat gebeurt nu dus niet. De antistoffen in de RS-prik verdwijnen vanzelf weer.
In landen waar baby’s deze prik krijgen, komen 80% minder kinderen door het RS‑virus in het ziekenhuis terecht.
Er is ook een prik voor zwangeren om hun toekomstige kind te beschermen tegen ernstige ziekte door het RS-virus. De prik voor zwangeren zit niet in het Rijksvaccinatieprogramma, maar je kunt deze wel tegen betaling halen. Wil je dit? Neem dan contact op met je huisarts, GGD Rotterdam-Rijnmond Reizigersvaccinatie of een vaccinatiecentrum. Let op: afhankelijk van wanneer je deze prik krijgt, heeft je kind soms alsnog zelf de RSV-prik nodig voor goede bescherming in het eerste levensjaar.
Baby’s krijgen de RSV-prik in het bovenbeen.
De prik tegen het RS-virus geeft heel weinig bijwerkingen. Heel soms kunnen baby's last krijgen van huiduitslag of een dikke rode huid bij de prikplek. Dit gaat vanzelf over. Koorts komt ook heel soms voor. Omdat het zo weinig voorkomt, raden we aan bij koorts contact op te nemen met de huisarts.
In de bijsluiters vind je veel informatie over bijwerkingen. Dat er bijwerkingen kúnnen zijn, betekent niet dat je kind ze ook echt krijgt. De producent is verplicht om elke klacht die ooit is binnengekomen over een vaccin in de bijsluiter te zetten. Slechts een heel klein percentage van deze klachten blijkt echt met de vaccinatie in verband gebracht te kunnen worden.
Heb je moeite met het lezen van bijsluiters? Lees hier onze tips om bijsluiters makkelijker te kunnen lezen.