Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Er zijn steeds meer uitbraken van mazelen in Europa. Heb je vragen of wil je meer informatie over mazelen of de vaccinatie tegen deze ernstige infectieziekte?

Lees meer

HPV vaccinatie nu voor jongens én meisjes

Jongens én meisjes kunnen zich vanaf 2022 laten vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV). Een HPV-infectie kan kanker aan de mond- en keelholte, penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals veroorzaken.

Met 1 vaccin beschermd tegen 6 soorten kanker

Omdat het vaccin het beste werkt voordat iemand in aanraking komt met het virus, gaat de vaccinatieleeftijd omlaag van 13 naar 10 jaar. Kinderen van deze leeftijd ontvangen binnenkort een uitnodiging van het RIVM. Jongens en meisjes die al ouder zijn, maar nog niet eerder waren uitgenodigd, krijgen ook de kans zich te beschermen tegen HPV.

Bescherming tegen hoogrisico-typen

HPV is een zeer besmettelijk en veelvoorkomend virus, waar 8 op de 10 mensen ooit mee geïnfecteerd raakt. Meestal ruimt het lichaam het virus zelf op, soms blijft het langer in de cellen aanwezig. Dan is het mogelijk dat er (een voorstadium van) kanker ontstaat. Er zijn meer dan 100 verschillende typen HPV, waaronder varianten met een hoog risico op kanker. De HPV-typen 16 en 18 zijn het meest gevaarlijk, samen veroorzaken ze zo’n 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker en het grootste gedeelte van de andere HPV-kankers. Het vaccin beschermt tegen deze 2 typen. Jaarlijks krijgen in Nederland bijna 400 mannen kanker door HPV, ongeveer 80% daarvan kan voorkomen worden met de HPV-vaccinatie. Ook draagt de vaccinatie van jongens bij aan de bescherming van de gehele bevolking via groepsimmuniteit.

Vaccinatiedagen van start

Van maart tot en met mei vaccineren kunnen kinderen en jongeren hun DTP-, BMR-, HPV en MenACWY-vaccinatie komen halen tijdens 1 van onze vaccinatiedagen. Zij ontvangen hiervoor binnenkort een uitnodiging van het RIVM.