Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Er zijn steeds meer uitbraken van mazelen in Europa. Heb je vragen of wil je meer informatie over mazelen of de vaccinatie tegen deze ernstige infectieziekte?

Lees meer

Vanaf 2023 griepprik voor zwangeren bij CJG Rijnmond 

Ben je 22 weken of langer zwanger? Dan kun je bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Rijnmond al gratis de vaccinatie tegen kinkhoest komen halen. In het najaar van 2023 komt daar de griepprik bij.

https://cms.vaccinatiescjgrijnmond.nl/uploads/images/Teasers-verder-lezen-380-x-212/zwangerevrouwgriepvaccinatie-LR.jpeg

2 prikken in 1 keer

Het CJG vaccineert vrouwen die 22 weken of langer zwanger zijn al tegen kinkhoest: de zogenaamde 22 wekenprik. Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, heeft besloten dat zwangeren tijdens het griepseizoen vanaf het najaar 2023 ook de griepprik kunnen halen. De kinkhoest- en griepvaccinatie kunnen tegelijkertijd worden gegeven. Het is niet schadelijk voor jou of je kind en de prikken werken even goed. Handig, want zo hoef je voor 2 prikken maar 1 keer langs te komen.

Griepprik in griepseizoen 2022-2023

Alle zwangeren die 22 weken of langer zwanger zijn, kunnen in het griepseizoen in 2022 de griepprik gratis halen via hun huisarts. De vaccinatie tegen kinkhoest geeft de huisarts niet, daarvoor moet je bij CJG Rijnmond zijn. Wil je beide prikken, dan moet je deze dit jaar op 2 verschillende plekken halen. Maar ze mogen wel op dezelfde dag gegeven worden.

Griep bij pasgeborenen en zwangeren

Meestal verloopt griep bij pasgeborenen en zwangeren mild. Maar zij hebben wel meer kans op bijvoorbeeld ademhalingsproblemen. Soms zijn die zo ernstig, dat een ziekenhuisopname nodig is.

De griepprik beschermt tegen die ademhalingsproblemen en andere zware gevolgen van griep. Daarna kan je nog wel griep krijgen, maar die kans is een stuk kleiner. En als je baby griep krijgt, is het verloop ervan meestal mild.
Net als de 22 wekenprik beschermt de griepprik zwangere vrouwen direct doordat zij antistoffen aanmaken na de vaccinatie. Deze antistoffen komen via de placenta ook bij de baby terecht, zodat die na de geboorte al beschermd is.