Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Er zijn steeds meer uitbraken van mazelen in Europa. Heb je vragen of wil je meer informatie over mazelen of de vaccinatie tegen deze ernstige infectieziekte?

Lees meer

Goed voorbereid met jouw kind naar de vaccinatiedag

De vaccinatiedagen zijn in volle gang in de regio Rotterdam-Rijnmond. Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) geeft kinderen vanaf 9 jaar op deze dagen hun vaccinaties vanuit het Rijksvaccinatieprogramma.

CJG jeugdarts Doenja Beek: Goed voorbereid met jouw kind naar de vaccinatiedag

Content

In dit interview beantwoordt jeugdarts Doenja Beek een aantal veelgestelde vragen over de vaccinatiedagen.

Welke prik voor wie?

Kinderen van 9 jaar worden uitgenodigd voor twee prikken; één tegen bof, mazelen en rodehond (BMR), de ander tegen difterie, tetanus en polio (DTP). Meiden krijgen in het jaar dat zij 13 worden een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie tegen het humaan papillomavirus. Voor jongeren vanaf 14 jaar is er de MenACWY-vaccinatie, tegen de meningokokkenziekte. Dit is de laatste prik uit het Rijksvaccinatieprogramma. Wil je hier meer over lezen? Kijk dan bij Vaccinaties.

Maak kennis met onze jeugdarts: Doenja Beek

Tijdens de vaccinatiedag zijn tientallen professionals van het CJG aanwezig om het prikken in goede banen te leiden. Eén daarvan is onze jeugdarts, Doenja Beek.

Doenja is tien jaar werkzaam als jeugdarts bij CJG Rijnmond, op de locatie Maassluis. Doenja krijgt tijdens haar werk regelmatig vragen van ouders over vaccineren. Doenja: ‘Ouders hebben het beste met hun kind voor en wij als CJG natuurlijk ook. Daarom moedig ik ouders ook altijd aan al hun vragen te stellen. Wij kunnen helpen, antwoorden geven en vertellen welke informatie betrouwbaar is om te lezen. Geen vraag is ons te gek.’ Het mooiste aan haar werk vindt Doenja dat ze werkt aan de preventieve kant van de gezondheidszorg. Samenwerken met ouders en hun kinderen maakt dat ze met plezier naar haar werk gaat. Om jou als ouder, samen met je kind, goed voorbereid naar de vaccinatiedag te laten gaan, geeft Doenja hieronder graag antwoord op een aantal veelgestelde vragen.

Deze ziekten komen toch bijna niet meer voor, is vaccineren dan nog wel nodig?

‘Dat infectieziekten minder voorkomen, komt door betere hygiëne, riolering én door vaccineren. Maar helaas komen de meeste ziekten waartegen we vaccineren ook in Nederland nog steeds voor. Om ervoor te zorgen dat ze steeds verder afnemen, blijven we dus vaccineren. Het kan levens redden en ernstige gevolgen van de ziektes voorkomen.’

Vaccinaties beschermen dus jouw kind én je helpt eraan mee dat een ander die nog niet gevaccineerd is, bijvoorbeeld als diegene nog te jong is voor een prik, de infectieziekten niet krijgt. Dit wordt ook wel groepsimmuniteit genoemd. Je doet het dus niet alleen voor jezelf, maar ook voor een ander.

Is vaccineren verplicht?

‘Je mag in Nederland zelf kiezen of je jouw kind wel of niet laat vaccineren.’

Waar kan ik terecht als ik twijfels heb over vaccineren?

‘Bij twijfels kunnen mensen terecht bij het CJG. Onze jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen kunnen aanvullende informatie geven over het vaccineren. Ik wil nogmaals benadrukken dat geen vraag ons te gek is. Stel ze daarom ook altijd. Zodat je altijd een keuze kunt maken die goed voelt voor jezelf en jouw kind.’

Kan je ziek worden van de vaccinatie?

‘De meeste kinderen hebben er geen tot weinig last van. Soms wordt de huid rondom de prikplek wat rood en pijnlijk. Je kind kan verhoging krijgen en hangerig zijn. Dit is meestal na een paar dagen over.’

Bang voor een prik?

Een beetje spanning is normaal als je een vaccinatie krijgt. Maar sommige mensen, kinderen én volwassenen, vinden het echt heel eng. Raakt jouw kind al in paniek bij de gedachte aan een prik? Of ben je in verwachting en angstig voor de vaccinaties tijdens de zwangerschap? Lees dan ons artikel over prikangst, zodat je extra maatregelen kunt nemen. 
Tips voor prikangst bij kinderen én volwassenen.

Kan je ook op een ander moment of andere locatie terecht?

‘Bij Priklocaties en data vind je een overzicht met alle locaties waar je terecht kan. Als je op een ander moment of naar een andere locatie komt, hoef je dit niet vooraf door te geven.’

Vragen of meer informatie?

Neem dan contact met ons op. Onze professionals denken graag met je mee!